Ga naar de inhoud
Beleggersacademy

Les 1: Sparen of Beleggen?

Beurscommentator Janneke Willemse geeft in tien lessen een introductiecursus voor de startende belegger. Deze week les 1: sparen of beleggen?

RTL Z Beleggersacademy: Les 1 Sparen of Beleggen?

02:26

Met de lage rente van dit moment is de verleiding groot om te zeggen dat je meer hebt aan beleggen. Maar zo simpel ligt het niet, legt Jannenke Willemse in deze eerste beleggingsles uit. Je moet je vooral afvragen wat het doel is van het geld dat je opzij zet. 

Als je geld apart zet om een buffer te hebben voor als bijvoorbeeld je wasmachine stuk gaat, of je bijvoorbeeld jaarlijks wat spaarrt voor een vakantie, moet je geld direct opeisbaar zijn. En hoewel de rente momenteel een stuk later is dan de inflatie, waardoor je geld feitelijk minder waard wordt, is beleggen vanwege de risico's op zo'n korte termijn niet interessant. 

Beleggen is echt bedoeld voor de lange adem. Want beleggen heeft risico's, het kan immers flink onrustig zijn op de beurs. Van die risico's heb je het minste last wanneer je belegt over een periode van tien tot twintig jaar. Want pas dan behaal je het maximale rendement. 

Janneke raadt dan ook aan om beide te doen. Zo heb je en dat potje voor de vakantie, maar bouw je ook aan een leuk pensioen. 

Hoe je vervolgens start met beleggen, zie je in les 2.