Ga naar de inhoud
Beurs

Koersen dalen: tijd voor een koopjesjacht of nog even wachten?

Beeld © AFP

Wereldwijd dalen de aandelenkoersen en dat geeft beleggers een lastig dilemma. Is het een goede tijd om te profiteren of kun je beter nog even wachten?

Beleggers hebben de laatste tijd te veel risico genomen, zegt beurscommentator Hans de Geus. Dat komt volgens hem door de lage rente, waardoor je op bijna alle beleggingscategorieën meer rendement mocht verwachten. Maar nu gaat de rente wat omhoog en worden aandelen minder aantrekkelijk.

De koersdalingen begonnen afgelopen vrijdag, toen er in de VS eindelijk wat loongroei was, zegt Lukas Daalder van Robeco. Een hogere inflatie zou ertoe kunnen leiden dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de rente meer gaat verhogen dan eerder gedacht.

Lange tijd weinig schommelingen

Er lijkt een eind te zijn gekomen aan de tijd van gratis geld, zegt Roelof Salomons, chief strategist bij Kempen Capital Management. Maar dat was volgens hem slechts de druppel. Hij wijst erop dat de volatiliteit op de beurs lang heel laag was. Tot afgelopen vrijdag waren er 402 beursdagen op rij zonder een koersdaling van 5 procent of meer.

De koersen zijn de laatste tijd hard gestegen, waardoor sommige beleggers winst gingen nemen. Toen kwamen de beleggers die te veel speculeerden op weinig koersbewegingen in problemen en dat zorgde voor extra koersdruk. 

Computerprogramma's

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer wijst ook op computerprogramma's die opdracht gaven om te verkopen. Dat zorgde voor een versterkend effect. Maar die computers zijn zo geprogrammeerd dat ze niet lang genoeg terugkijken.

We hebben lange tijd geen grote uitslagen gehad op de beurs, maar vroeger waren die groter. Daardoor gingen computerprogramma's al verkopen bij koersdalingen die voorheen helemaal niet zo groot waren, aldus Bender.

'Verschil met 2008 en 2000'

Ralph Wessels van ABN Amro maakt een onderscheid tussen de huidige koersdalingen en grote 'crashes' zoals in 2008 of in 2000 tijdens het knappen van de internetzeepbel. Toen steeg de beurs vooral door een beperkt aantal fondsen. Terwijl de koersen de laatste tijd over bijna de hele linie stegen.

Volgens Bender moet de markt zijn kompas opnieuw vinden, omdat de inflatie stijgt en de rente in ieder geval in de VS stijgt. "Maar er zijn weinig beleggers die een hogere inflatie echt hebben meegemaakt", aldus Bender. 

'Uitverkoop'

Moet je nu kopen? Bender is heel duidelijk: "De koersen kunnen misschien nog iets dalen, maar je bent een slechte huisman of -vrouw als je niet naar de uitverkoop gaat." Oftewel, het is tijd voor koopjesjagers.

De economie draait immers nog erg goed en bedrijven in de VS verhogen hun winstverwachtingen vanwege de door Trump aangekondigde belastingverlaging. Ook wijst hij op de gematigdere toon die Trump aanslaat.

Daardoor zit er misschien wel een tweede termijn voor hem in, waardoor de gunstige omstandigheden voor bedrijven misschien nog zeven jaar duren, denkt Bender.

Financials

Aandelen zijn daardoor volgens hem aantrekkelijk en de koersen van banken en verzekeraars 'heel erg aantrekkelijk'. Die laatsten zullen immers meer geld uitlenen, minder geld opzij hoeven zetten voor slechte leningen en hogere rentemarges zullen halen.  

Wél moet je nu beter kijken wat voor aandelen je koopt, denkt Bender. Tot nu toe stegen de koersen van de meeste bedrijven, maar door de veranderende markt, zoals stijgende rente en volatiliteit, zullen de koersen van de verschillende bedrijven meer uit elkaar gaan lopen.

Salomons is terughoudender. De markt moet zich volgens hem wat stabiliseren. Daardoor kijkt hij het de komende paar dagen nog even aan voordat hij gaat kopen.

Bekijk hieronder in Beurs Inside hoe analisten tegen de beurs aankijken: