Ga naar de inhoud
Beurs

'Sterke euro: negatief én positief voor de beurs'

Beeld © RTL Z

De dollar wordt zwakker ten opzichte van de euro en dat is om verschillende redenen ongunstig voor bedrijven. Daar staat tegenover dat de sterke euro juist komt doordat onze economie goed draait en dat is weer heel positief, legt Hans de Geus uit.

Vorig jaar dachten we nog dat de koers van de euro richting de 1 dollar zou gaan, maar in plaats daarvan is de euro nu 1,20 dollar waard. Als je terugkijkt tot 1980, dan is de huidige dollarkoers helemaal niet zo extreem, zegt De Geus.

Miniatuurvoorbeeld

Winsten in dollars worden minder waard

Een zwakkere dollar (en dus een sterkere euro) heeft negatieve gevolgen voor bedrijven die een flink deel van hun omzet in de VS behalen, zoals Ahold en Aegon. De winst in dollars valt omgerekend in euro’s immers lager uit en hetzelfde geldt voor bezittingen in de VS.

Verder wordt export vanuit Europa naar de VS lastiger, aldus De Geus.

Economie eurozone draait prima

Maar, voegt hij daaraan toe, dat de euro sterker is geworden komt ook doordat de Europese economie het gewoon goed doet. En dat is zonder meer gunstig voor Nederlandse en Europese bedrijven.

Bekijk de volledige uitleg van Hans de Geus:

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken