Beurs

Sterke euro is nadeel voor AEX-fondsen en Shell-beleggers

30 januari 2018 17:10 Aangepast: 31 januari 2018 08:29
Beeld © Spencer Platt/Getty Images/AFP

Het afgelopen jaar is de euro steeds sterker geworden en de dollar steeds zwakker. Dat heeft gevolgen voor bijna alle AEX-bedrijven, die op twee manieren worden geraakt.

Eind december 2016 moest je nog iets meer dan een dollar neerleggen voor een euro, maar inmiddels kost een euro al 1,24 dollar. De dollar is dus minder waard geworden en de euro juist meer.

Dat is bijzonder prettig voor inwoners van de eurozone die naar de VS met vakantie gaan. Maar voor bedrijven en beleggers heeft het nadelen.

Export lastiger

De zwakke dollar raakt Nederlandse bedrijven die in de VS actief zijn op twee manieren: het zorgt voor een transactierisico en translatierisico. Eerst het transactierisico. Dit houdt in dat het lastiger wordt te exporteren, omdat je producten in de VS duurder worden.

Als je een verkoopprijs van 1 euro in gedachten had, dan kostte je product ruim een jaar geleden immers nog maar 1,04 dollar en nu 1,24 dollar. Dat kan afnemers afschrikken. Je kan de verkoopprijs in dollars gelijk houden, maar de winstmarge wordt dan wel een stuk kleiner. 

Heineken vs. ASML

Een AEX-concern dat veel omzet haalt in de VS is Heineken. De VS is goed voor 23 procent van de totale omzet. Een deel van dat bier wordt in Nederland gebrouwen, met kosten in euro's, terwijl de opbrengsten in dollars zijn (die dus minder waard zijn geworden).

Heineken dekt tot 90 procent af van de kasstroom uit de VS. Dat kost wel geld, maar je weet wel van tevoren waar je aan toe bent. Dat geldt trouwens alleen voor de korte termijn, op de langere termijn beïnvloed een wijziging van de euro/dollarkoers wel de winst. Je gaat immers niet voor de komende tien jaar het valutarisico afdekken.

Maker van chipmachines ASML doet het anders. Dat heeft zo'n ijzersterke positie dat het in euro's factureert. Het valutarisico ligt daardoor dus bij de afnemers.

Dollars omgerekend minder waard

Naast het transactierisico heb je het translatierisico. De omzet en winst die je in de VS behaalt zijn in dollars, maar bijna alle AEX-fondsen denken in euro's. Omzetten en winsten worden dus voor de resultatenrekening omgerekend naar euro's.

En bij een zwakkere euro, dan wel een sterkere euro, krijg je eenvoudigweg minder euro's voor je dollars.

Ahold, Unilever

Dit geldt voor bijvoorbeeld Ahold Delhaize met zijn Amerikaanse supermarkten, Randstad met zijn uitzend- en detacheringsactiviteiten en Unilever dat levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging in de VS verkoopt.

Zij zullen er zo veel mogelijk voor proberen te zorgen dat kosten van die activiteiten ook in dollars zijn, zegt Jos Versteeg van InsingerGilissen. Dat kan door producten ook in de VS te maken of in te kopen.

Het translatierisico houd je echter. Het heeft geen zin om dit af te dekken. "Voor een concern als Ahold Delhaize is dit gewoon het normale bedrijfsrisico dat je hebt", aldus Versteeg. 

Shell en SBM: dollars

Shell en SBM Offshore zijn buitenbeentjes in de AEX-index. Het zijn weliswaar Nederlandse ondernemingen, maar zij rapporteren in dollars. Dat is ook logisch, legt Versteeg uit. De oliesector is een dollarsector. De olieprijs is immers in dollars. 

Voor Shell en SBM Offshore betekent een zwakkere dollar dat eventuele omzetten en winsten in andere munten, omgerekend in dollars meer waard worden. De zwakke dollar stuwt dan de winst van Shell. 

Maar voor Shell is het gros van de opbrengsten in dollars, legt Corné van Zeijl van Actiam uit. Dat beperkt het effect weer. En trouwens, zo gaat hij verder, het maakt eigenlijk niet uit in welke munt je rapporteert. "Al reken je alles om naar Maleisische Ringitt, het gaat uiteindelijk om de onderliggende ontwikkeling van een bedrijf."

Dividend Shell

De zwakkere dollar scheelt wel voor aandeelhouders van Shell. Het concern keert namelijk het dividend uit in dollars. Maar beleggers in Nederland denken in euro's, zodat zij in euro's gerekend minder dividend zullen krijgen.

De meeste AEX-fondsen halen een flink deel van hun omzet uit de VS:

(de tekst gaat verder onder de tabel)

AEX-fonds

Deel van de omzet uit de VS/Noord-Amerika

Aalberts 23 procent
ABN Amro -
Aegon 43 procent
Ahold Delhaize 62 procent
AkzoNobel 17 procent
Altice 26 procent
ArcelorMittal 22 procent
ASML 17 procent
Boskalis 12 procent
DSM 18 procent
Galapagos 68 procent
Gemalto 26 procent
Heineken 23 procent
ING 23 procent
KPN 11 procent
NN 2 procent
Philips 33 procent
Randstad 23 procent
RELX 52 procent
Shell 21 procent
SBM Offshore 16 procent
Unibail-Rodamco 22 procent (na overname Westfield)
Unilever 32 procent
Vopak 20 procent
Wolters Kluwer 62 procent

ABN zit niet in de VS

Er zijn ook ondernemingen die nauwelijks omzet in de VS behalen, zoals ABN Amro. Dat loopt dus bijna geen dollarrisico.

Maar ja, als je niet in de VS actief bent, dan wordt het ook lastiger om in te spelen op de kansen van de markt. De reden om in de VS actief te zijn, is dat het een sterke economie is, aldus Versteeg. "En als je in meerdere landen actief bent, dan spreid je je risico."

Zwakke dollar, goed voor de VS

Omgekeerd profiteren Amerikaanse ondernemingen van een zwakke dollar, maar dat effect is minder groot, omdat zij over het algemeen een groter deel van hun omzet uit de VS halen.

Maar exportgeoriënteerde Amerikaanse bedrijven profiteren wel als de dollar goedkoop is. Hun producten worden in andere munten gerekend immers goedkoper. Óf export levert meer dollars op, als de prijs in vreemde valuta wordt gehandhaafd.

'Dollar verzwakt niet verder meer'

Versteeg ziet de Amerikaanse dollar niet veel meer terrein verliezen tegenover de euro. Nu al is de marktrente in de VS hoger dan in de eurozone. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zal waarschijnlijk de officiële rente dit jaar drie keer verhogen, zij het waarschijnlijk met kleine stapjes. Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) pas in 2019 de rente zal optrekken.

Door de hogere rente in de VS in vergelijking met de eurozone zullen beleggers eerder hun geld in Amerikaanse obligaties steken of zetten op rekeningen in de VS. Dat zorgt weer voor vraag naar dollars en dat steunt de koers van de dollar.

Versteeg denkt dan ook dat de euro met de huidige kracht wel erg ver op de muziek vooruit loopt.

Paul le Clercq

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van