Ga naar de inhoud
Beurs

Slotveiling: de slotkoers is pas bekend om 17:40 uur. Hoe werkt dat?

Beeld © ANP

Je dacht dat de beurs sloot om 17:30 uur, maar de slotkoers van aandelen kan daarna nog flink wijzigen en soms wordt er dan nog behoorlijk gehandeld. Hoe zit dat eigenlijk?

Om half zes hoor je de beurscommentator van RTL Z altijd zeggen hoe de beurs is gesloten, maar hij of zij houdt dan nog een slag om de arm voor de definitieve stand.

Pas tien minuten later is precies bekend hoe de verschillende AEX- en Midkapfondsen en daarmee de indices de dag zijn geëindigd.

Doorlopende handel

De handel in grote beursfondsen als Ahold Delhaize, DSM en Randstad loopt van 9:00 uur tot 17:30 uur. Dan wordt er doorlopend gehandeld. Dat wil zeggen dat je dan op elk moment een koop- of verkooporder kunt opgeven die dan ook snel (of vrijwel meteen) wordt uitgevoerd.

Maar om 17:30 verandert dat. Je kunt dan nog wel orders inleggen, tot 17:35 uur, maar die worden nog niet uitgevoerd.

Slotveiling

Op 17:35 wordt op basis van de opgegeven orders een slotkoers berekend. Dat is de koers waartegen zoveel mogelijk van de orders die nog zijn opgegeven kunnen worden verhandeld. Het werkt zo: stil je wilt kopen tegen een koers van 10,30 euro en de slotkoers is vastgesteld op 10,50 euro, dan wordt je kooporder niet afgehandeld.

De orders die wél kunnen worden afgehandeld, worden tot 17:40 uur uitgevoerd. Je kunt tussen 17:35 en 17:40 uur ook nog koop- of verkooporders opgeven, maar die worden dan wel tegen de berekende slotkoers uitgevoerd. Je kunt dus geen afwijkende koers opgeven. 

Soms wordt er nog flink gehandeld in die periode, die slotveiling wordt genoemd. De reden is dat dit dan de koers niet beïnvloedt. Normaal gesproken kun je met een flinke koop- of verkooporder de prijs drukken danwel opdrijven en dat wil je niet. Je betaalt dan immers meer of je krijgt minder dan je zou willen.

Er moeten dan natuurlijk wel kopers tegenover verkopers staan en andersom. De slotkoers kan afwijken van de koers in de doorlopende handel.

Indicatieve openingskoers

Ook vóór de officiële opening van de beurs,om 09:00 uur, kun je orders opgeven. Het principe is hetzelfde als dat van nabeurshandel. In de voorbeurshandel wordt op basis van koop- en verkooporders die beleggers tussen 07:15 uur en 09:00 uur opgeven een indicatieve openingskoers berekend.

Opgegeven orders worden dan tegen die koers uitgevoerd om 09: 00 uur. Tussen 07:15 uur en 09:00 uur worden ook indicatieve openingskoersen bekend gemaakt, zodat beleggers voordat de beurs opent ongeveer weten welke kant het opgaat met de koersen.