Ga naar de inhoud
Beurs

'Gelukkig: beleggers zijn enthousiast, maar nog niet euforisch'

Beeld © AFP

Het beurssentiment is bijzonder goed. Is dat een reden om juist voorzichtig te worden of kun je nog volop in aandelen zitten?

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, maakt zich nog geen zorgen. De goede beurs wordt breed bedragen: het zijn niet slechts een paar bedrijven waarvan de koers oploopt, maar de koersen van bijna alle beursfondsen stijgen, zegt hij.

Verder gaat het met de economie ook verschrikkelijk goed. "We zijn het niet meer gewend dat het in een groot deel van de wereld economisch goed gaat. Geniet ervan", zegt hij.

De goede beurs gaat natuurlijk niet eeuwig door, voegt Versteeg toe. We zitten in het laatste deel van de 'bullmarkt', waarin de koersen structureel stijgen. Maar er zijn ook nog altijd beleggers die niet zijn ingestapt. Hij ziet dus nog wel wat ruimte naar boven.

'Optimisme, geen euforie'

Roelof Salomons, hoofd strategie bij Kempen Capital Management, ziet nog altijd reden voor optimisme. Je moet volgens Salomons pas oppassen als het sentiment euforisch is, maar dat is nog niet het geval.

De beurs hangt nauw samen met de economie. En de economie groeit al heel lang, in de VS al sinds maart 2009. Dat is al 102 maanden. Het gebeurde pas twee keer eerder dat de economie zo lang groeide, aldus Salomons.

'Groei zwakt nog niet af'

Maar hij ziet geen reden om te denken dat het snel voorbij is met de goed draaiende economie. Daarvoor moet bedrijven eerst weer op de rem gaan staan. Dat gebeurt pas als de groei gaat tegenvallen óf als centrale banken de rente flink optrekken als gevolg van onverwachte inflatie.

Gelet op de hoge schulden van het bedrijfsleven is dat laatste risico groter, maar beide ziet hij nog niet gebeuren.

Salomons denkt dat de kans 50/50 is dat we het record van 118 maanden economische groei achter elkaar, van april 1991 tot februari 2001, gaan evenaren. 

Mooie eerste halfjaar

Hij denkt dan ook dat de beurs het in ieder geval nog in de eerste helft van 2018 goed zal doen. Voor het tweede halfjaar is Salomons wat terughoudender, maar hij denkt wel dat de aandelenkoersen dit jaar zullen stijgen, maar waarschijnlijk minder dan in 2017.

De periode van stijgende beurskoersen is nog niet helemaal voorbij, aldus Salomons. "Beleggers maken zich wel zorgen, maar de top van de markt is als iedereen zich zorgen maakt, maar wanneer niemand zich meer zorgen maakt."

'Oververhit'

Corné van Zeijl van Actiam is een stuk voorzichtiger. "Alle sentimentsindicatoren zijn oververhit, meer enthousiasme in de koersen is tot nu toe niet vaak voorgekomen", denkt hij. Als iedereen zo enthousiast is, dan is dat voor de beurs een slecht teken, zegt hij.

Van Zeijl maakt wel een verschil tussen de VS en Europa. Zo heeft hij een deel van de Amerikaanse aandelen verkocht en houdt hij de opbrengst in contanten aan. "Het enge is dat in de VS de koersen harder stijgen dan de winsten, terwijl de winsten van bedrijven al zo hard waren opgelopen."

Niet zo somber over Europa

Voor Europese aandelen ziet het er volgens Van Zeijl minder somber uit. De zwakkere dollar doet bedrijven als AholdDelhaize, RELX en Wolters Kluwer volgens hem wel pijn, omdat de winsten in de VS omgerekend in euro's minder waard zijn.

Maar de economie groeit nog prima, de bedrijven zijn minder duur dan in de VS en de rente is in Europa een stuk lager.

Zonder de zorgen over brexit, de Italiaanse verkiezingen en een snellere afbouw van het opkopen van obligaties door de Europese centrale bank (ECB) zou hij nog meer geld steken in Europese aandelen.

'Maar als Wall Street niest...'

Maar ja, als de aandelenkoersen op Wall Street dalen, dan dalen de koersen van aandelen in Europa vaak nog harder. Amerikaanse beleggers verkopen immers als eerste de bedrijven van buiten de VS, aldus Van Zeijl.

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken

Bron: RTL Z / Paul le Clercq