Ga naar de inhoud
Beurs

'Marktrente in VS zakt misschien wel terug: goed voor aandelen'

Beeld © RTL Z

De marktrente in de VS zal waarschijnlijk niet veel kunnen stijgen en hij kan zelfs wel wat omlaag. Dat zou het ideale scenario zijn voor aandelen, zegt Elwin de Groot van Rabobank.

De rente in de VS is de laatste tijd wat gestegen, dat komt doordat het wereldwijd goed gaat met de economie. De inflatie is ook wat opgelopen, met name door de hogere olieprijs, aldus De Groot.

Maar de lonen in de VS stijgen nog steeds niet veel, dus hij denkt dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, het rustig aan zal doen met het verhogen van de officiële rente.

'Goldilocks'

Dan kom je dus weer in het zogeheten 'Goldilocks'-scenario voor de Amerikaanse aandelenmarkt, waarbij de omstandigheden precies goed zijn voor aandelen. Zeker omdat het merendeel van Amerikaanse ondernemingen beter dan verwachte resultaten laat zien, aldus De Groot.

Er was gisteren geen nieuw record op Wall Street, maar beleggers hoeven niet bang te zijn dat dit het begin is van een neerwaartse spiraal, zegt beurscommentator Durk Veenstra. De dreiging van een 'government shutdown' in de VS, waarbij minder belangrijke overheidsdiensten tijdelijk dicht gaan, raakt de koersen volgens hem niet.

Veenstra waarschuwt wel dat als de marktrente stijgt, dat minder gunstig is voor bijvoorbeeld aandelen die beleggers vooral kopen voor het dividend. Maar zolang de economie goed draait ziet hij geen grote problemen.

Bekijk het volledige commentaar van Durk Veenstra en Elwin de Groot: