Beurs

Opnieuw bizar koersverloop Docdata: min 37 procent

11 januari 2018 17:45 Aangepast: 07 februari 2018 23:48
Beeld © RTL Z

Het minibeursfonds Docdata kende donderdag opnieuw een bizar koersverloop. In tegenstelling tot de afgelopen handelsdagen kwam er vandaag echter een groot verlies uit de bus. Het aandeel sloot de dag af op 2 euro, wat een koersverlies van ruim 37 procent betekent.

Docdata was tot voor kort een leeg beursfonds, waarin vorig jaar de ontwikkeling van een betaalapp werd ondergebracht. In ruil voor de technologie en wat geld kregen ondernemers Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis een belang van 56 procent in het fonds.

Onverklaarbare opmars

Vrijdag begon het aandeel aan een onverklaarbare opmars, die maar zelden op de beurs wordt gezien. Vier dagen lang steeg de koers met vele tientallen procenten. Gisteren sloot het aandeel op 3,20 euro, bijna zes keer de slotkoers van vorige week donderdag.

Vanochtend zette de koersexplosie zich aanvankelijk voort. Om 10.15 uur tikte het aandeel een hoogtepunt van 5,16 euro aan. Daarna raakte de koers in een vrije val. Bij het sluiten van de beurs was er nog slechts 2 euro over, ofwel een koersverlies over de hele dag van 37,5 procent.

Grillige koersontwikkeling

Ook vandaag kon directeur Van Lookeren Campagne de grillige koersontwikkeling niet verklaren. "Als wij iets weten, moeten wij de markt daarover informeren. Als we nieuws te melden hebben, horen jullie dat."

Naast de opmerkelijke koersbewegingen blijkt ook sprake van extreem hoge handel in de aandelen van Docdata. Werden er in december hooguit 60.000 aandelen per dag verhandeld, de dagomzet bedroeg afgelopen dagen tussen de bijna één miljoen en 2,3 miljoen stukken.

Geen belangenmelding bij AFM

Als er een grote koper in de markt zou zijn, zou dat betekenen dat die partij waarschijnlijk inmiddels zo'n groot belang heeft opgebouwd, dat hij zich bij beurswaakhond AFM moet melden. Aandeelhouders die méér dan 3 procent van de aandelen hebben, zijn verplicht dat te melden. Maar het AFM-register toont nog geen partijen die recent zo'n belang hebben opgebouwd.

Dat suggereert dat er veel verschillende kopers in de markt zijn, of enkele kopers die hun aandelen daarna weer doorverkopen. Van Lookeren Campagne: "Ik kan geen uitspraken doen over Docdata, maar het is natuurlijk mogelijk dat een aandeel op een dag vele malen van eigenaar verwisselt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van