Beurs

Waarde beursdwerg Docdata in drie dagen verdrievoudigd

09 januari 2018 15:26 Aangepast: 20 januari 2018 10:32
Beeld © RTL Z

Vergeet bitcoin, de waarde van het minibeursfonds Docdata is de afgelopen dagen verdrievoudigd. De koers van het bedrijf, dat een betaalapp ontwikkelt, steeg vanaf vrijdag van 54 cent naar 1,70 euro.

Docdata was vroeger een logistiek bedrijf, dat onder meer de pakketverzending van internetwinkels als Bol.com afhandelde. In 2015 werden de activiteiten verkocht, en de opbrengst uitgekeerd aan de aandeelhouders. Wat resteerde was een leeg beursfondsje.

Vorig jaar kondigde het bedrijf The Internet of Cars (TIOC) van ondernemers Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis aan nieuwe activiteiten in het lege beursfonds onder te brengen. Dat betrof de ontwikkeling van een betalingsapp, Ease2pay. In ruil voor die activiteiten en wat geld kreeg de twee ondernemers een belang van ruim 56 procent in het beursfonds.

Koers knalt omhoog

Veel effect op de beurswaarde van Docdata had dat allemaal niet. De koers zweefde afgelopen jaar zo rond de 50 cent. Maar sinds vrijdag 5 januari knalt Docdata op de beurs omhoog. Vrijdag steeg de koers van 54 naar 70 cent. Maandag kwam er 23 cent bij.

Vandaag was er sprake van een nog grotere koersexplosie. Om 15 uur noteerde Docdata 1,70 euro, een koerswinst van 82 procent. In nog geen drie handelsdagen is de koers dus ruimschoots verdrievoudigd. Dankzij de koersstijging is het bedrijfje nu ruim 12 miljoen euro waard.

Meer handel

Afgelopen dagen wordt ook veel meer in het beursfondsje gehandeld. Lag de daghandel in december nog tussen de 127 en 64.035 aandelen per dag, de afgelopen dagen was dat tussen de 168.086 en 694.079 aandelen per dag.

Directeur Gijs van Lookeren Campagne zegt de toegenomen handel en de koersexplosie niet te kunnen verklaren. "Wij kopen geen aandelen in, en hebben ook geen kennis van partijen die dat wel doen. Als dat zo zou zijn, zouden wij dat als beursgenoteerd bedrijf moeten communiceren."

Van Lookeren Campagne wijst wel op een persbericht dat Docdata onlangs publiceerde. Dat bericht dateert echter van 22 december, en bevat geen wereldschokkende ontwikkelingen.

Het meldt dat de betalingsapp vanaf deze maand wordt getest bij enkele tankstations en horecagelegenheden, en dat de betaalapp inmiddels is geregistreerd door De Nederlandsche Bank. 

Greenwheels

Het is dus onwaarschijnlijk dat dat bericht de koersstijging heeft veroorzaakt. Over de verwachtingen voor 2018 en de vraag of er binnenkort belangrijke mededelingen volgen wil de directie zich niet uitspreken.

Van Lookeren Campagne en zijn zakenpartner Jan Borghuis zijn de oprichters van autodeelplatform Greenwheels. Nadat zij dat bedrijf in 2015 verkochten aan Volkswagen, begonnen zij met nieuwe activiteiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van