Beurs

Opnieuw opmerkelijke handel in aandelen beursfonds VNC

08 januari 2018 16:29 Aangepast: 11 januari 2018 23:32
Directeur Selwyn Duijvestijn van Mountain Shield koopt toch weer VNC - Beeld © YouTube

Het Amsterdamse beleggingsfonds Mountain Shield heeft zijn belang in het omstreden beursfonds VNC uitgebreid. Een vreemde transactie, want in oktober omschreef het beleggingsfonds zijn eerdere investeringen in VNC nog als een slechte belegging.

VNC is het aanvankelijk lege beursfonds dat in 2015 door beleggingsadviseur Geert Schaaij werd overgenomen. Schaaij bracht er een verzameling bedrijfjes in onder, vertrok als topman en begon zijn aandelen af te stoten.

Waarschuwing

De koers van VNC daalde afgelopen jaar van ruim 2,50 euro tot 0,87 euro in november. Daarna krabbelde de koers iets op, tot 1,20 euro vandaag. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) waarschuwde beleggers afgelopen jaar herhaaldelijk voor VNC.

Mountain Shield Capital Fund luisterde daar blijkbaar niet naar, want het beleggingsfonds was afgelopen jaar een belangrijke opkoper van aandelen VNC. Zo nam het fonds in juli aandelen van Schaaij over en ruilde het in oktober een obligatielening om voor aandelen, overigens tegen zeer ongunstige voorwaarden.

Slechte belegging

Toen de VEB opheldering vroeg over deze voor Mountain Shield onvoordelige deal, zei directeur Selwyn Duijvestijn dat de obligaties waren omgewisseld in aandelen, omdat die laatsten makkelijker te verkopen waren als VNC een zinkend schip zou blijken.

Destijds omschreef Duijvestijn VNC tegen Dow Jones als een slechte belegging, waarop het fonds veel geld had moeten afschrijven.

Belang uitgebreid

Opmerkelijk is dus dat Mountain Shield haar belang in VNC vorige week heeft uitgebreid. Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat de vermogensbeheerder het belang liet stijgen van ruim 8 tot ruim 14 procent. In absolute aantallen groeide het belang van 611.889 aandelen tot 1.070.283 aandelen.

Op dezelfde dag verkocht voormalig VNC-topman Schaaij een substantieel deel van zijn belang. Dat pakket was vrijwel even groot als het pakket dat Mountain Shield bijkocht. Het lijkt dus aannemelijk dat Mountain Shield opnieuw een pakket van Schaaij heeft overgenomen.

Geen toelichting

Schaaij wilde vorige week zijn verkoop niet toelichten. Vandaag was Mountain Shield onbereikbaar om uit te leggen waarom het fonds opnieuw aandelen in het eerder teleurstellende VNC kocht.

Mountain Shield belegt geld van investeerders, die onder meer worden aangetrokken via het televisieprogramma Businessclass van Harry Mens.

Niels Lemmers van de VEB, die Mountain Shield eerder opheldering vroeg over de beroerde obligatieconversie in oktober, benadrukt eerder te hebben gewaarschuwd voor gebrekkige transparantie en een kunstmatig hoge beurskoers van VNC. "Daar blijven wij bij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van