De AEX-index steeg deze week tot het hoogste punt sinds 2001. Ligt het hoogste punt van de AEX, een slotstand van 701,56 punten op 4 september 2000, nu binnen handbereik?
"Het is maar een getal", relativeert Jim Tehupuring van ProBeleggen. Hij geeft toe dat het psychologisch belangrijk kan zijn om naar een oude top te kijken, maar de samenstelling van de AEX-index is inmiddels flink veranderd.
Zo zaten fondsen als Altice, Galapagos en Gemalto destijds niet in de AEX en nu wel, aldus Tehupuring. Verder waren veel bedrijven veel hoger gewaardeerd in 2000 dan nu, stipt hij verder nog aan.
Dividend
Vergeet ook niet dat de AEX geen herbeleggingsindex is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Duitse DAX of de Amerikaanse S&P 500, aldus Tehupuring. Dat betekent dat bij de berekening van de DAX en de S&P 500 er vanuit wordt gegaan dat ontvangen dividenden weer in aandelen uit die index worden gestoken en bij de AEX niet.
Daarom staan zowel de DAX als de S&P 500 inmiddels weer boven hun oude recordstanden.
43 procent boven niveau van 2001
Maar voor de AEX geldt dat in feite ook. Als je de dividenden die je had ontvangen meteen weer in aandelen had gestoken, dan staat de AEX-index ver boven het niveau van september 2000, zegt Tehupuring.
Als je geen rekening houdt met dividendbelasting, dan staat de AEX nu zo'n 43 procent boven het niveau van september 2000. Als je dat wél meeneemt, dan zouden we nog altijd circa 35 procent in de plus staan met de AEX.
De onderstaande grafiek begint op 1 januari 2000, zodat het rendement dat je hieruit afleest hiervan iets afwijkt.
Dividenden zijn heel belangrijk voor het totale rendement dat je als belegger haalt, zegt Jos Versteeg van InsingerGilissen. Op de langere termijn zijn ze goed voor ongeveer de helft van je rendement. De andere helft komt van koersstijgingen.
'Deze bullmarkt naar de 701 punten'
En als je puur naar de AEX kijkt, dus zonder dividenden mee te rekenen? We gaan zeker weer naar de 701,56 punten voor de AEX-index, de slotstand van 4 september 2000, alleen niet dit jaar, zegt Versteeg.
"De AEX zou dan nog met een kwart moeten stijgen en dat is wel een beetje enthousiast". Maar tijdens de huidige bullmarkt kunnen we de 701 punten voor de AEX waarschijnlijk wél halen, denkt Versteeg. Een bullmarkt is een periode waarin de koersen per saldo steeds stijgen. Daarvan is nu al negen jaar sprake.
Dat is historisch gezien lang, maar dat zegt niet zoveel, aldus Versteeg. Hij denkt dat de bullmarkt nog wel twee jaar kan duren.
Rente
Bullmarkten eindigen immers niet omdat ze al een bepaalde periode bestaan, maar omdat de centrale bank de rente op een gegeven moment flink verhoogt. En daarvan is nu nog geen sprake, legt Versteeg uit. Weliswaar heeft in de VS de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de officiële rente al een paar keer verhoogd, maar de rente staat nu pas op 1,5 procent.
In de eurozone zal de Europese Centrale bank (ECB) de rente niet verhogen voor het opkoopprogramma, dat tot en met september loopt, is afgebouwd. "Een hogere rente is niet per se slecht, het betekent dat het goed gaat met de economie. Het gaat pas fout als er snel op de rem wordt getrapt", aldus Versteeg.
Hij zegt wel dat we al een heel eind op weg zijn in de huidige bullmarkt. Maar hij haalt de toenmalige Fed-baas Alan Greenspan aan, die in 1996 sprak van 'irrational exuberance', oftewel irrationele uitbundigheid op de beurs. Maar zijn waarschuwing kwam een paar jaar te vroeg. De aandelenkoersen stegen daarna immers nog bijna vier jaar.