Beurs

De AEX staat op het hoogste punt sinds 2007

05 januari 2018 17:34 Aangepast: 07 januari 2018 15:58

Het blijft feest op de beurs. De AEX-index stijgt tot ruim 558 punten. Daarmee staan we op het hoogste niveau sinds oktober 2007.

Dit jaar steeg de AEX-index al met meer dan 2 procent, dat is meer dan je in een heel jaar op je spaarrekening krijgt. Ook het rendement op een tienjaars Nederlandse staatslening is een stuk minder.

De AEX stijgt voor de vierde dag op rij. De index wint vandaag 0,7 procent tot 558,1 punten. Dat betekent dat de index van de Amsterdamse beurs hoger staat dan het hoogste punt van vorig jaar. Sterker nog, je moet ruim 10 jaar geleden voor de huidige stand.

Banencijfers VS

Tegenvallende cijfers in het maandelijkse banenrapport uit de Verenigde Staten, waar ook beleggers op Wall Street de schouders over op leken te halen, maken weinig indruk op de beursvloeren.

Er kwamen in de VS in december 148.000 banen bij, dat is minder dan de verwachte 190.000. De uurlonen stegen in vergelijking met november met 0,3 procent, dat is net zoveel als de verwachtingen.

De cijfers betekenen waarschijnlijk dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, geen reden ziet om de rente sneller te verhogen. Een eventuele renteverhoging zou aandelen in de VS relatief minder aantrekkelijk maken. 

Randstad wint, Boskalis  verliest

Sterkste stijger in de AEX is Randstad, dat 3 procent wint. Analisten van Morgan Stanley zijn positiever gestemd over Europese uitzenders en verhoogden de beleggingsadviezen voor Randstad, het Zwitserse Adecco en het Britse Hays.

Baggeraar Boskalis staat juist onderaan, met een verlies van ruim 4 procent, na een adviesverlaging door ABN Amro.

Midkap

In de MidKap eindigt TomTom aan kop met een plus van 2 procent. Het navigatiebedrijf maakt daarmee iets goed van het fikse verlies van gisteren, toen bekend werd dat twee grote spelers in de autobranche een belang nemen in concurrent HERE technologies.

Verzekeraar ASR staat na een adviesverlaging door JPMorgan onderaan met een verlies van meer dan 1 procent.

Pharming

Bij de small caps wint ICT Group ruim 2 procent. Het ICT-bedrijf gaat samenwerken met batterijleverancier Iwell op het gebied van energieopslagdiensten.

Op de lokale markt wordt Pharming wordt 2,5 procent meer waard. Topman Sijmen de Vries zei tegen De Telegraaf dit jaar met meer nieuws te komen over onderzoeken naar nieuwe toepassingen van het middel Ruconest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van