Ga naar de inhoud
Beurs

Beurscowboy Schaaij casht opnieuw met omstreden beursfonds

Beleggingsadviseur Geert Schaaij heeft opnieuw een groot pakket aandelen in het omstreden minibeursfonds VNC verkocht. De verkochte aandelen hebben een beurswaarde van ruim 600.000 euro.

Schaaij is een beleggingsadviseur die vooral bekendheid geniet door zijn optredens in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens. Begin 2015 nam hij het lege beursfonds Roto Smeets over, dat hij met een knipoog naar de VOC omdoopte in de Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC).

Vervolgens bracht Schaaij enkele obscure bedrijfjes van ondernemer Mark Logtenberg, verzameld in de DGB Groep, in het beursfonds onder.

Omstreden

Dergelijke 'omgekeerde' beursgangen zijn omstreden. De Amsterdamse beurs heeft inmiddels strengere regels ingevoerd, om te voorkomen dat slimme jongens wrakke bedrijven in beursfondsjes onderbrengen, en de aandelen verkopen aan kleine beleggers. Eerdere omgekeerde beursgangen liepen vaak niet goed af voor die beleggers.

Ook het beursfonds van Schaaij stond vorig jaar negatief in de belangstelling. De VEB, de belangenbehartiger van particuliere beleggers, waarschuwde heel nadrukkelijk voor het bedrijf, en wees op de gebrekkige transparantie en de kunstmatig hoge beurskoers. In september presenteerde het bedrijf tegenvallende resultaten.

Grote man achter VNC

Aanvankelijk was Schaaij, die eerder betrokken was bij de omgekeerde overname van recyclebedrijf Inverko, de grote man achter VNC. De beleggingsadviseur was bestuursvoorzitter van het omstreden beursfonds, én grootaandeelhouder met een belang van bijna 45 procent. Maar zijn betrokkenheid bleek het afgelopen jaar in sneltreinvaart af te nemen.

In juni meldde RTL Z dat Schaaij 200.000 aandelen met een toenmalige beurswaarde van 400.000 euro had verkocht. Een maand later kondigde de vermogensbeheerder aan op te stappen als topman van het beursfonds. Destijds beweerde hij zijn belang van zo’n 40 procent 'voorlopig op peil' te zullen houden.

Opnieuw aandelen verkocht

Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat Schaaij in november echter opnieuw afscheid nam van een groot pakket aandelen. Tegen de toenmalige koers van 90 cent waren die 400.000 aandelen ruim 350.000 euro waard. Door de verkoop en een verwatering daalde zijn belang tot ongeveer 25 procent.

Uit het AFM-register blijkt nu dat Schaaij deze week voor de derde keer binnen zeven maanden een groot pakket heeft verkocht. Dit keer gaat het om 463.618 aandelen met een huidige beurswaarde van 607.000 euro. Het is onbekend aan wie de beleggingsadviseur de aandelen heeft verkocht. 

Belang gehalveerd

Na de meest recente verkoop bezit Schaaij nog ruim 1,4 miljoen aandelen VNC, goed voor bijna 19 procent. Daarmee is zijn belang in een jaar ruimschoots gehalveerd. Schaaij reageerde niet op het verzoek om de transactie toe te lichten. De VEB was niet beschikbaar voor commentaar.