Beurs

Koers Intel onderuit op de beurs door ontwerpfouten chips

04 januari 2018 10:45 Aangepast: 04 januari 2018 11:07
Beeld © EPA

Op Wall Street ging het gisteren prima, met mede dankzij de Fed was er een hoogste punt ooit voor de S&P 500-index. Maar chipmaker Intel verloor ruim 3 procent.

Intel heeft te maken met een fundamenteel probleem, omdat er fouten in de chips blijken te zitten die het concern maakt. Dat kan er in theorie toe leiden dat wachtwoorden kunnen worden gestolen, legt Jos Versteeg van InsingerGilissen uit.

De koers van Intel daalde 3,4 procent. Andere chipmakers deden het wel goed. Zo won AMD maar liefst meer dan 5 procent, juist vanwege de problemen bij de grote concurrent.

S&P 500 boven 2700 punten

De meeste andere beursfondsen in de VS hadden een goede dag. De Dow Jones-index won 0,4 procent tot 24.922 punten. De S&P 500 index, die een beter beeld geeft van de beurs, steeg zelfs 0,6 procent tot 2713,06 punten.

Het was voor het eerst dat de S&P 500 boven de 2700 punten eindigde. De Nasdaq, waarin veel technologiefondsen zitten, steeg 0,8 procent tot 7065 punten.

Fed-notulen

Beleggers op Wall Street waren onder de indruk van de sterke cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie.

Verder bleek uit de notulen van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat de meeste leden van het beleidscomité willen vasthouden aan het eerder ingezette proces om geleidelijk de rente te verhogen.

Wel was er de bij de laatste vergadering discussie over de ontwikkeling van de inflatie. Twee leden van de Fed vinden de inflatie nog te laag.

Effect belastingverlaging

Maar anderzijds vrezen sommige beleggers dat de Fed vanwege de geplande belastinghervormingen in de VS de rente sneller zal moeten verhogen, omdat lagere belastingen de inflatie te veel zullen opstuwen.

Die twee zaken zullen dus komende tijd erg belangrijk zijn bij het bepalen van het moment van de volgende rentestap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van