Beurs

'Beursaap' Jacko verslaat de AEX weer eens

29 december 2017 12:35 Aangepast: 12 januari 2018 10:29
De aap die Beursgorilla.nl destijds had geadopteerd om aandelen uit te kiezen. Beeld © Beursgorilla.nl

Beleggen moeilijk? Zeker, maar niet voor 'beursaap' Jacko. Hij deed het in 2017 met zijn aandelen beter dan de AEX-index.

Er zijn heel wat analisten die hun geld verdienen met voorspellen waarin je het beste je geld kunt stoppen. Soms gaat dat wel eens verkeerd, zoals bij de grote Amerikaanse bank Citigroup, die pas na vijf jaar doorhad dat de adviezen per ongeluk werden omgedraaid

Beleggerswebsite Beursgorilla ​kiest al sinds het jaar 2000 willekeurig aandelen en bekijkt of dat een beter rendement oplevert dan een zorgvuldig uitgekozen aandelenportefeuille. 

Bananen en computer

De eerste keer dat hiermee werd begonnen en bij het tienjarig jubileum maakte een echte aap de keuze. Dat gebeurde door te kijken voor welke bananen hij koos. Die bananen correspondeerden met beursfondsen. Hiervoor had Beursgorilla een aap in Artis geadopteerd, maar dat is dus al jaren niet meer het geval. 

Omdat het te belastend is voor de aap om elke maand te worden gefilmd, maakt een computer nu de keuze uit verschillende aandelen. Daarbij wordt niet alleen een selectie gemaakt uit de 25 AEX-fondsen, maar ook uit de 25 Midkappers en de 25 bedrijven uit de Smallcap index.

Twee keer beter dan de AEX

Wat blijkt: dit jaar haalde 'beursaap' Jacko een rendement van maar liefst 27 procent. Dat is het dubbele van de Amsterdamse AEX-index. De Midkap steeg in 2017 met zo'n 21 procent en de Smallcap-index met 30 procent.

Jacko was wel toe aan een succesje, want de drie jaar hiervoor moest hij het juist afleggen tegen de beurs. Over de langere termijn gezien, blijkt Jacko toch een betere belegger, in 14 van de 18 jaar versloeg hij de AEX. 

De tekst gaat door onder de foto

Miniatuurvoorbeeld

Beursgorilla Jacko bekijkt welke aandelen je moet hebben. Beeld: Beursgorilla.nl

Succes met Air France-KLM, Nedap en NN

Jacko heeft tien aandelen in portefeuille en elke maand wordt, volkomen willekeurig, één aandeel vervangen door een andere. In 2017 ging het vooral goed door in september Air France-KLM te verkopen. Daardoor werd een winst van 75 procent veiliggesteld.

Verder werd in februari Nedap van de hand gedaan, na een koersstijging van 34 procent. En in augustus ging NN Group eruit, goed voor een winst van 29 procent.

Beursgorilla is niet de eerste die dieren aandelen laat selecteren. Zo koos in het programma Money Talks varken Remco van een kinderboerderij aandelen uit.

Geblinddoekte aap

In 1988 begon de Wall Street Journal met het volkomen willekeurig kiezen van aandelen. Dat was naar aanleiding van het boek A random walk down Wall Street, uit 1973. Daarin werd gesteld dat je het niet constant beter kunt doen dan de markt. Een geblinddoekte aap die pijltjes gooit zou het beter doen dan professionele beleggers.

Omdat het wat lastig was om op de redactie een aap pijltjes te laten gooien, namen redacteuren van de krant de plaats van een aap in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van