Ga naar de inhoud
Beurs

Nederlandse ceo verdient evenveel als 171 werknemers bij elkaar

Topvrouw Nancy McKinstry van Wolters Kluwer verdiende vorig jaar 15,5 miljoen euro, Beeld © Wolters Kluwer

De bestuursvoorzitters van de 25 AEX-fonden verdienen gemiddeld 6,9 miljoen euro. Daarmee behoren ze internationaal gezien tot de grootverdieners. Nederlandse werknemers moeter er 171 jaar voor werken.

Alleen ceo's van Amerikaanse en Zwitserse beursfondsen verdienen gemiddeld meer dan die in Nederland, blijkt uit onderzoek van Bloomberg. In Zwitserland verdienen ze 'maar' een kleine twee ton euro's meer dan in Nederland.

Het gat met de VS is wel groot. Daar harken bestuursvoorzitters gemiddeld driekwart meer binnen dan in Nederland: 12,5 miljoen euro. 

171 jaar werken

Om het gemiddelde jaarsalaris van een ceo te verdienen moeten werknemers in Nederland gemiddeld 171 jaar werken. Daarmee staat Nederland wereldwijd op de vijfde plek.

In de VS is het verschil tussen wat topbestuurders verdienen en wat de gemiddelde werknemer krijgt het grootst. De gemiddelde topman krijgt er 265 keer zoveel als de gemiddelde werknemer.

Ook in India en Groot-Brittannië is het loongat groot. Indiase ceo's tikken gemiddeld gezien 229 keer zoveel binnen als gewone werknemers en in Groot-Brittannië is dat 201 keer.

Miniatuurvoorbeeld

Ceo Wolters Kluwer is echte topverdiener

In Nederland zijn er flinke verschillen tussen de topbestuurders van AEX-fondsen. Zo is Nancy McKinstry van Wolters Kluwer al jarenlang één van de best verdienende ceo's. In 2016 ving ze in totaal 15,5 miljoen euro. Dat is dus 2,25 keer het gemiddelde van AEX-bestuurders.

Ook topman Erik Engstrom van RELX, het voormalige ReedElsevier, en Heineken-ceo Jean-François van Boxmeer zijn in Nederland topverdieners onder de grootverdieners. Ze vingen respectievelijk zo'n 12 miljoen euro en 11,5 miljoen. Dat is driekwart meer dan het gemiddelde.

Zalm verdiende 'weinig'

Voormalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm verdiende vorig jaar juist veel minder dan het gemiddelde: nog geen 1,1 miljoen euro. Dat is 23 keer het salaris van een gemiddelde werknemer.

Daarmee zat Zalm bijna op het gemiddelde van de Noorse topbestuurders. Die inden vorig jaar 20 keer zoveel als de gemiddelde (Noorse) werknemer.

Dit is een artikel van