Ga naar de inhoud
Beurs

AEX: 4 van de 25 fondsen domineren de index

Beeld © AFP

De AEX-index, de toonaangevende index van de Amsterdamse beurs, bestaat uit 25 bedrijven. Maar de één weegt veel zwaarder mee dan de ander. De vier belangrijkste ondernemingen bepalen zelfs 53 procent van de AEX.

Naar de samenstelling van de AEX-index wordt pas weer in maart gekeken. Maar de mate waarin de verschillende AEX-fondsen de hoogte van de AEX-index bepalen is met ingang van vandaag weer wat gewijzigd. 

Natuurlijk is olie- en gasgigant Shell groter dan tankopslagbedrijf Vopak. Toch zitten ze alletwee in de AEX. Maar terwijl Vopak nog geen 0,5 procent van de hoogte van de AEX bepaalt, is dat voor Shell maar liefst 15 procent.

ASML

Ook voedingsmiddelengigant Unilever is een zwaargewicht. De weging is met 14,5 procent bijna gelijk aan die van Shell. Verder zijn ING en ASML de twee andere grootmachten in de AEX. ING bepaalt de waarde voor zo'n 11,3 procent.

ASML, dat chipmachines produceert, is een verhaal apart. Dit paradepaardje van de Nederlandse industrie telde in 2010 nog maar voor 4 procent mee. Maar inmiddels is dat bijna 12 procent.

Bij de berekening van de weging wordt gekeken naar de marktwaarde van de ondernemingen. Dat is de beurskoers maal het aantal uitstaande aandelen. Voor dat bedrag zou je in principe de desbetreffende onderneming kunnen kopen. De koers van ASML steeg van rond de 30 euro begin 2010, tot bijna 150 euro nu.

Philips voert peloton aan

De 21 resterende bedrijven bepalen samen de overige 47 procent van de AEX.

Vlak onder de 'de grote vier' zitten een paar middenmoters. Philips voert het peloton aan, met een weging van een kleine 6 procent. Supermarktconcern Ahold is goed voor iets meer dan 4 procent. En Unibail-Rodamco, Heineken, AkzoNobel, ArcelorMittal en RELX zitten tussen de 3 en 4 procent.

Ruim een kwart van het aantal AEX-fondsen - Altice, Vopak, Aalberts, Boskalis, Gemalto, SBM Offshore en Galapagos - tellen elk voor minder dan 1 procent mee.

Dit is een artikel van