Beurs

Hierom ligt koers Gemalto nog onder het bod van Thales

18 december 2017 13:58 Aangepast: 18 december 2017 14:09
Topman Philippe Vallée van Gemalto. Beeld © Getty

Voor aandeelhouders van AEX-fonds Gemalto is het nog altijd geen mooi jaar, maar het bod van Thales maakt dat het niet nóg slechter is. Het bod van Thales ligt hoger ligt dan het eerdere bod van Atos.

Het bestuur van Gemalto stemt in met het bod van het Franse Thales van 51 euro per aandeel. Op de beurs stijgt de koers van Gemalto met meer dan 5 procent tot ruim 49 euro.

Gemalto is gespecialiseerd in het maken van chips en software voor beveiliging. Die worden onder meer toegepast in paspoorten en auto's. Gemalto is ook de grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons, een markt die erg onder druk staat.

Bod komt als geroepen

De koers van Gemalto was afgelopen week al flink gestegen naar aanleiding van het bod van Atos, dat net als Thales uit Frankrijk komt. Maar Atos bood 46 euro per aandeel en Thales wil vijf euro per aandeel meer betalen.

Voor aandeelhouders komen de biedingen als geroepen. Dit jaar waren er al drie winstwaarschuwingen en vorig jaar was er ook al één. De koers halveerde van meer dan 63 euro eind maart tot ruim 31 euro in oktober.

Inmiddels is een deel van die koersval goedgemaakt, maar de koers staat nog altijd 10 procent onder het niveau van begin dit jaar. De AEX steeg dit jaar juist met 14 procent.

De tekst gaat verder onder de grafiek.

Miniatuurvoorbeeld

Wel alleen, niet alleen

Het bestuur van Gemalto zag niets in het bod van Atos en het dacht het beter alleen te kunnen. Maar het bod van Thales wordt omarmd. Beleggers gaan er blijkbaar vanuit dat het bod van Thales slaagt.

Dat de koers nog iets onder het bod van 51 euro per aandeel ligt komt doordat de overname naar verwachting pas wordt afgerond in het tweede halfjaar van 2018. Dan krijgen aandeelhouders pas hun 51 euro per aandeel.Als ze via de beurs verkopen kunnen ze nú al de koers van 49 euro krijgen. 

Voorwaarden voor bod

Zo is er een aantal voorwaarden aan het bod van Thales. Zo moet minstens twee derde van de aandelen zijn aangemeld. Daarbij mogen er niet nog meer lijken uit de kast vallen bij Gemalto. Ook gaat het bod niet door als een andere partij minstens 9 procent meer biedt, oftewel ruim 55,50 euro. 

De overname van Gemalto door Thales zal naar verwachting in ieder geval niet op grote bezwaren van mededingingsautoriteiten stuiten, zeggen Thales en Gemalto.

Atos heeft inmiddels gezegd het overnamebod niet door te zetten. Wel zegt het dat als de deal met Thales niet doorgaat, het weer bereid is om te praten met Gemalto.

Gemalto werd aan het begin van de zomer werd het al door analisten aan enkele bedrijven gelinkt, waarbij Atos als de meest waarschijnlijke kandidaat werd genoemd. Toen werd echter nog een overnameprijs richting de 75 euro per aandeel genoemd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van