Beurs

Eindejaarsrally? 'Vergeet het, maar het is al een prachtig beleggingsjaar'

15 december 2017 13:56 Aangepast: 15 december 2017 15:53
Beeld © AFP

Over het algemeen zijn de laatste weken van het jaar prima weken op de beurs. Maar dit jaar lijkt er geen eindejaarsrally te zijn. Er zijn al twee rally's geweest.

Toe steeg de AEX-index met zo'n 13 procent dit jaar. Als je ook nog eens het dividend dat je hebt ontvangen weer in de beurs had gestoken, dan was je op rond de 17 procent uitgekomen. 

Gemiddeld gezien verdien je met aandelen per jaar misschien de helft. De AEX steeg sinds het ontstaan, begin 1983, namelijk met gemiddeld bijna 7 procent per jaar. Daar komt dan nog een paar procent dividendrendement bij. 2017 is dus een prima beursjaar. Zeker als je bedenkt dat je op je spaarrekening minder dan 1 procent rente krijgt.

De tekst gaat verder onder de grafiek

Miniatuurvoorbeeld

Twee grote rally's dit jaar

Maar nog een rally, een eindejaarsrally, lijkt er niet meer in te zitten, denkt beurscommentator Durk Veenstra. De AEX-index steeg dit jaar met name in twee etappes: van begin februari tot begin mei (ruim 12 procent) en tussen eind augustus en begin november (bijna 9 procent).

Bij elkaar is dat meer dan 20 procent, maar tussen beide rally's in daalde de index wel wat en de koersen hebben het niveau van begin november niet weten vast te houden.

Belastingplan Trump

In de VS heb je nog de belofte van de belastingplannen van Trump. Maar er is angst dat de verlaging van onder meer de winstbelasting voor bedrijven niet doorgaat. Die belastingverlaging is al wel ingeprijsd in de markten, dus vanaf nu kan het alleen maar tegenvallen, denkt Veenstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van