Ga naar de inhoud
Beurs

Beleggers denken dat prijs van bitcoin de komende tijd weinig stijgt

Archieffoto. Beeld © ANP

Bitcoin is in een maand tijd twee keer zoveel waard geworden; vooral vorige week ging het hard. Maar beleggers verwachten nu dat die koersexplosie in de eerste maanden van 2018 niet doorzet.

Bitcoin is dit jaar hét succesverhaal voor beleggers: de koers van de cryptomunt verzeventienvoudigde. En vorige week steeg de koers in minder dan twee dagen tijd met ruim een kwart. Maar of het volgend jaar ook zo hard zal gaan is de vraag.

Beleggers denken op dit moment in ieder geval van niet. Dat kun je zien aan de futures op bitcoin die er sinds kort zijn. Die futures zijn zogenoemde afgeleide producten, waarbij je nu een prijs kunt afspreken waarvoor je in de toekomst bitcoins (in dit geval) koopt of verkoopt.

De prijsstijging van bitcoin vlakt de laatste week, na de eerdere explosie, wat af. En beleggers denken dus dat dit de komende maanden ook zo zal zijn.

(De tekst gaat door onder de grafiek)
Miniatuurvoorbeeld

 

3 procent erbij de komende maand

Op de Amerikaanse beurs CBOE ​worden nu futures op bitcoin verhandeld met een prijs van zo'n 18.400 dollar voor 17 januari. Dat betekent dat kopers en verkopers het op dit moment eens zijn dat de prijs van een bitcoin medio januari rond de 18.400 dollar is. Dat is een koersstijging van zo'n 3 procent ten opzichte van de koers van nu.

Ook in de twee maanden daarna zal de prijs van bitcoin maar weinig stijgen, denken beleggers nu.

Slechts 1 procent erbij in februari

De prijs voor de bitcoinfutures met een looptijd tot 14 februari staat nu op 18.600 dollar, dat betekent een koersstijging met nog eens zo'n 1 procent. En de prijs voor futures die lopen tot medio maart staat op 18.800 dollar, oftewel een prijsstijging van weer 1 procent in een maand tijd.

Alles bij elkaar betekent dat bitcoin tot medio maart zo'n 6,5 procent duurder wordt, althans, dat denken beleggers nu. 

Aandelenbeleggers zouden tekenen voor zulke rendementen, maar degenen die in bitcoin zitten zijn een stuk hoger rendement gewend dit jaar. Bedenk wel dat de prijs van bitcoin en de futureprijzen steeds wisselen, zodat de percentages straks waarschijnlijk weer anders zullen zijn.