Ga naar de inhoud
Beurs

Beleggen in 2018: aandelen, obligaties of juist cash?

Beleggers weten niet of de eerste rentestap een verhoging of een verlaging zal zijn. Beeld © Getty

Het jaar 2017 was een prima beleggingsjaar, maar waar moet je je geld in 2018 steken? RTL Z maakt een rondje langs de velden.

Het jaar 2017 was het jaar van het aandeel en ook met bitcoin en huizen had je aardig kunnen verdienen. Maar beleggers in obligaties verloren juist op hun belegging. Trekken we die lijn door in 2018?

'Ga uit staatsobligaties'

Centrale banken houden de rente nog laag en ze kopen nog steeds veel obligaties op. De lage rente is goed voor aandelen en slecht voor obligaties. "Verkoop je staatsobligaties maar, want de beste jaren liggen achter ons", zegt Corné van Zeijl van Actiam.

Hij wijst erop dat gezien de stand van de economie de rente eigenlijk een stuk hoger zou moeten liggen en als de rente oploopt, dan daalt de koers van obligaties. "Je kunt dan beter in cash zitten".

Volgens Allianz is het met het oog op de oplopende inflatie goed om zogenoemde inflation linked bonds te kopen. Dit zijn obligaties waarbij het hoofdbedrag en de rentebetalingen zijn gekoppeld aan de inflatie. Als de inflatie stijgt, dan krijg je ook een hogere rente.

Aandelen doen het al jaren goed

Wat de aandelenrally betreft, die duurt nu al een aantal jaren en volgens de analisten van Robeco hebben we het grootste deel daarvan gehad. Over het algemeen geldt dat hoe langer het feest duurt, des te harder de crash straks is, waarschuwt Chief Investment Officer Lukas Daalder.

De beurs hangt samen met de economie en die kent toppen en dalen. Duidelijk is dat we richting het eind van de opgaande periode van de economie gaan. Maar het is niet gezegd dat het al in 2018 is afgelopen met de goede stemming op de financiële markten, aldus Daalder. 

De schulden van bedrijven en consumenten zijn weliswaar veel te hoog, maar zolang het sentiment goed blijft, mede door de lage rente, kunnen de financiële markten zorgen goed negeren, denkt Daalder.

'Aandelen kunnen te duur worden'

ABN Amro denkt dat volgend jaar de economie en bedrijfswinsten verder groeien. Daardoor verwachten de analisten van ABN Amro een goede start van 2018. Maar naarmate de economie verder aantrekt, kan de waardering van aandelen oplopen tot excessieve niveaus, waarschuwen ze. "Wees erop bedacht dat de tijd kan aanbreken om winst te nemen op aandelen die hard zijn gestegen".

Nu moet je volgens ABN wat aandelen betreft vooral zitten in aandelen die profiteren van de groeiende economie. Dat geldt volgens hen met name voor industrie en ook luxegoederen en diensten. Het is volgens de beleggingsexperts van ABN Amro verstandig om een deel van hun vermogen in contanten aan te houden, als buffer tegen risico's.

'Mijd Amerikaanse aandelen'

Amerikaanse aandelen moet je in ieder geval mijden, denken Jos Versteeg van InsingerGilissen, Corné van Zeijl van Actiam en RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. De waarderingen in de VS zijn al ongelooflijk hoog, de rente in de VS gaat stijgen en de belastingverlaging van Trump zit al in de koersen verwerkt, zegt Van Zeijl.

Hij vraag zich ook af of de winstmarges van Amerikaanse bedrijven nog wel veel kunnen stijgen. Hij tekent ook aan dat de economie in de VS al negen jaar groeit (dat stopt een keer) en dat de schulden al erg hoog zijn.

Europese aandelen

Volgens Allianz moet je in Europese aandelen zitten. Die zijn niet heel duur en bieden perspectief op aantrekkelijke rendementen. Eventuele koersdalingen kunnen volgens Allianz worden aangegrepen om te kopen.

Aandelen die een mooi dividend uitkeren hebben daarbij de voorkeur.

(De tekst gaat verder onder de foto)
Miniatuurvoorbeeld

Beeld: Getty

Tech en oliebedrijven

Jos Versteeg van InsingerGilissen is positief voor 2018. De economie draait goed in zowel de VS, als in Europa, Japan en China. Dat komt niet zo vaak voor. Hij denkt dan ook dat de beurs zal aantrekken. Daarbij moet je vooral in tech zitten en in oliegerelateerde bedrijven, aldus Versteeg. De prijs van Amerikaanse WTI-olie staat voor het eerst sinds medio 2015 op 60 dollar. Dat komt volgens Versteeg mede doordat schalie-olie uit de VS op de langere termijn de vraag naar olie niet zal kunnen bijhouden.

Ook De Geus zien muziek in oliebedrijven. Investeringen van oliefondsen blijven namelijk al jarenlang achter en het duurt nog jaren voordat dit is goedgemaakt. Dat is volgens hen goed nieuws voor de olieprijs en oliegerelateerde bedrijven zullen daarvan profiteren.

'2018 wordt minder goed dan 2017'

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker waarschuwt dat volgens hem 2018 wel een minder goed jaar zal worden voor de AEX-index dan 2017. Hij denkt dat met name de politieke risico's achter ons liggen en daardoor is Schoenmaker minder enthousiast over de financiële markten. Hij ziet namelijk minder ruimte voor meevallers. Maar ja, 2017 was voor aandelen een prima jaar.