Beurs

Tien krankzinnige voorspellingen voor de beurs in 2018

10 december 2017 14:01 Aangepast: 17 december 2017 00:36
Beeld © Getty

Een 'flashcrash' op de beurs à la 1987 of een bitcoinpiek op 60.000 dollar, gevolgd door een daling naar 1000 dollar. De kans dat één van deze scenario's bewaarheid wordt lijkt misschien niet zo groot, maar als het wél uitkomt, dan heeft dat grote gevolgen. Dit zijn de tien 'krankzinnige' voorspellingen van Saxo Bank.

Als belegger moet je er altijd rekening mee proberen te houden dat er zaken gebeuren die niemand voor mogelijk hield. Want juist die ontwikkelingen kunnen van grote invloed zijn op de economie en het beursklimaat.

Daarom maakt de Deense Saxo Bank al meer dan tien jaar een lijstje van gebeurtenissen waarvan bijna niemand verwacht dat ze uitkomen.

1. Fed
De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verliest zijn zelfstandigheid. Door Trump's belastingverlaging en een recessie in de VS dalen de overheidsinkomsten hard. Tegelijkertijd stijgen de rente en de inflatie.

De politiek gebruikt de Fed als zondebok en het ministerie van financiën dwingt de Fed de rente op langlopende obligaties te maximeren op 2,5 procent om een drama op de obligatiemarkt te voorkomen.

2. Japanse yen in duikvlucht
De Japanse centrale bank raakt de controle over de rente kwijt. De inflatie stijgt, de rente loopt op en de koers van de Japanse yen raakt in een duikvlucht.

3. Oliefuture in Chinese yuan
China is al de grootste olie-importeur in de wereld en heel wat olieproducerende landen, zoals Rusland en Iran, willen graag een lange neus maken naar de VS. De grondstoffenbeurs van Shanghai introduceert een future op de olieprijs in Chinese yuans en dat wordt een groot succes.

Verder verschuiven centrale banken in de wereld een deel van hun valutareserves van dollars naar yuans. De yuan wint daarmee verder aan waarde ten opzichte van de dollar.

(De tekst gaat door onder de foto)
Miniatuurvoorbeeld

4. Amerikaanse beurs keldert 25 procent
In 2017 was de volatiliteit op de beurzen bijzonder laag en de waardering van aandelen en vastgoed ging naar recordhoogte. Maar in 2018 keldert de brede Amerikaanse S&P 500-index met 25 procent. Dat doet denken aan de beurscrash van 1987.

Heel wat beleggingsfondsen die juist speculeerden op weinig koersschommelingen gaan ten onder.

5. Hoog begrotingstekort en hogere rente in VS 
Er zijn meer Amerikanen jonger dan 35 jaar dan babyboomers en dat heeft zijn invloed op de tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Kiezers hebben genoeg van Trump en Democraten gaan op de populistische toer.

Er wordt veel meer geld uitgegeven, het overheidstekort loopt op en de rente op de Amerikaanse 30-jarige staatsleningen stijgt tot boven de 5 procent.

6. Centrum EU verschuift naar Centraal-Europa 
Voor het eerst verschuift het centrum van Europese samenwerking van de Duits-Franse as naar Centraal-Europa. De Franse president Macron overtuigt Duitsland en de Beneluxlanden om verder te integreren.

Maar als reactie daarop sluiten onder meer Oostenrijk en Italië zich aan bij de meest eurosceptische landen van de EU: Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. De in totaal 13 landen kunnen belangrijke beslissingen binnen blokkeren. Daarop verzwakt de euro, waarvan de waarde daalt naar 1 dollar.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Miniatuurvoorbeeld

7. Bitcoin stort in elkaar
De waarde van cryptomunt bitcoin stijgt naar 60.000 dollar en daardoor komt de totale waarde van alle bitcoins uit op 1 biljoen dollar. Maar Rusland en China verbieden de handel in veel cryptomunten om de uitvoer van kapitaal uit hun landen te voorkomen.

Uiteindelijk daalt de waarde van bitcoin daardoor naar 1000 dollar, dat komt overeen met de kosten om een bitcoin te 'minen'.

8. Afrikaanse lente
Het gedwongen opstappen van Mugabe in Zimbabwe leidt tot veranderingen in andere landen in Afrika: een Afrikaanse lente. Zo moet in Zuid-Afrika president Zuma opstappen.

De Zuid-Afrikaanse rand wint 30 procent ten opzichte van de dollar en de euro en de groei in Zuid-Afrika en omringende landen behoort tot de hoogste ter wereld.

9. Chinese Tencent meer waard dan Apple
China opent zijn kapitaalmarkten en buitenlandse beleggers snellen toe om geld te steken in Chinese aandelen, vooral in techbedrijven. De koers van marktleider Tencent verdubbelt daarop en daarmee wordt het in totaal meer dan 1 biljoen dollar waard. Dat is meer dan Apple.

10. Vrouwen door glazen plafond
Vrouwen doorbreken eindelijk het glazen plafond. Het aantal vrouwen dat ceo is van een van de 500 grootste ondernemingen in de VS verdubbelt ruimschoots tot meer dan 60.

Meer vrouwen benoemen in topposities betekent dat hun kwaliteiten beter worden benut en dat betekent een extra stimulans voor de economische groei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van