Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Grote misvatting dat bitcoin uit handen van overheid kan blijven'

07 december 2017 10:17 Aangepast: 08 december 2017 09:22
Philipp Hildebrand, vice-bestuursvoorzitter van BlackRock. Beeld © EPA

Bitcoin zal worden overgenomen of worden gereguleerd door overheden. En als dat gebeurt dan zal bitcoin instorten. Dat voorspelt Philipp Hildebrand, vice-bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder BlackRock.

Het idee achter de bitcoin is juist een transparante munt zonder bemoeienis van overheden en banken. Maar, in een interview met Bloomberg zegt Hildebrand dat terwijl innovaties rondom om geld vaak uit de private sector komen, overheden zich er uiteindelijk altijd in zullen mengen.

Overheidsingrijpen niet goed voor bitcoin 

Volgens Hildebrand laat de geschiedenis van geld en bankieren zien dat de filosofie achter bitcoin niet stand kan houden. Hij haalt Harvard-econoom en voormalig hoofdeconoom van het IMF Kenneth Rogoff aan die voorspelt dat overheden altijd ingrijpen, en zeker in dit geval.

En als de overheid dan ingrijpt, dan zal dat niet goed zijn voor bitcoin. "Als dat gebeurt, dan zal dat het moment zijn dat deze dwaasheid zal afbrokkelen", zegt Hildebrand. 

'Overheden gaan niet toekijken'

In opinieartikel in The Guardian zei Rogoff onlangs dat overheden echt niet zullen toekijken hoe er betaald gaat worden met een munt waar geen toezicht op is, waar criminele activiteiten mee gefinancierd worden en waar belasting op innen lastig is. 

Deze econoom denkt dat de technologie achter bitcoin 'wel zal gedijen' maar de prijs zal instorten. Eén bitcoin staat op dit moment op 14500 dollar

Meer op rtlz.nl:
Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore