Beurs

Bitcoin op weg naar 13.000 dollargrens: '14.000 dollar haalbaar'

06 december 2017 16:12 Aangepast: 08 december 2017 08:48
Beeld © Getty Images

Bitcoin brak vandaag door de 12.000 dollargrens en lijkt inmiddels hard op weg om de 13.000 dollar (11.000 euro) te halen. De koers stijgt terwijl er flink wordt gediscussieerd over wat er gaat gebeuren als het binnenkort mogelijk wordt om te speculeren op de koers zonder bitcoins te bezitten.

Vanaf zondag is het mogelijk om gereguleerd op de koers van bitcoin te handelen, zonder daadwerkelijk bitcoins te bezitten.

Dan lanceert de Chicago Board Options Exchanges (CBOE) als eerste 'officiële' beursbedrijf een future op de bitcoin. Met een future speculeer je op het toekomstige koersverloop van een onderliggende waarde: dat kan bijvoorbeeld een aandeel zijn, een grondstof of een valuta. Een ruime week later volgt ook de Chicago Mercantile Exchange (CME).

De grote vraag is wat het effect daarvan op de koers gaat zijn. Met futures kan bitcoin volgens Bloomberg meer gezien worden als een legitieme beleggingscategorie voor professionele beleggers.

Net als goud?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat dit goed gaat zijn voor de koers. Beleggers Corné van Zeijl, Valentijn van Nieuwenhuijzen en Willem Middelkoop zeiden eerder deze week in Beurs Inside dat de koers voor het lanceren van bitcoin-futures een hoogtepunt bereikt, en dat er daarna een correctie komt.   

Van Zeijl maakte de vergelijking met de introductie van futures op goud. In aanloop daar naartoe werd er veel goud gekocht, maar toen er daadwerkelijk in de futures kon worden gehandeld, liep al het geld eruit.

De introductie zorgde er volgens Van Zeijl voor dat er naast kopers ook verkopers van goud kwamen die short konden gaan op de goudkoers en dus speculeerden op een daling van de koers. Daardoor kwamen vraag en aanbodverhoudingen met elkaar in balans en corrigeerde de koers.

Hedgefondsen

Maar niet iedereen ziet alleen een daling als mogelijkheid. Als hedgefondsen via futures in bitcoin gaan handelen is er ook zeker een kans dat de prijs omhoog kan gaan, schrijft marktanalist Naeem Aslam van Think Markets.  

"Grote investeringsfondsen hebben het stuk van de taart nog niet kunnen pakken en dat zou voor hen de gelegenheid zijn om aan boord te komen", aldus Aslam

Handel in bitcoin-futures op belangrijke beurzen zou ook meer zekerheid kunnen bieden voor particuliere beleggers omdat de handel plaatsvindt binnen een reglementair kader. Dit zou goed kunnen zijn voor de ontwikkeling van bitcoin, denkt Aslam.

Naar de 14.000

Aan de andere kant ziet ook hij dat er een koersdaling mogelijk is. Hij waarschuwt dat hedgefondsen short kunnen gaan op bitcoin, wat betekent dat er gespeculeerd wordt op een stevige koersdaling. "De vraag is dus waar de prijs van bitcoin heengaat als we een grote correctie zien", zegt Aslam.  

Voordat de future-handel begint kan de prijs volgens Aslam naar de 14.000 dollar.  Maar een mogelijke correctie door de future-handel kan volgens hem de koers doen dalen tot flink onder de 10.000 dollar.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van