Ga naar de inhoud
Beurs

'Bitcoinkoers bereikt waarschijnlijk volgende week zijn top'

Beeld © RTL Z

Beleggers Corné van Zeijl, Valentijn van Nieuwenhuijzen en Willem Middelkoop denken dat de bitcoinkoers vanaf volgende week omlaag gaat. Vanaf dan kan er gespeculeerd worden op een koersdaling en dat is volgens de beursmannen waarschijnlijk het einde van de alsmaar oplopende koers.

Vanaf 10 december worden er futures verhandeld op bitcoin. En dat betekent dat je dan ook kunt short gaan, en dat betekent dat je kunt speculeren op een koersdaling, legt Van Zeijl ​van Actiam uit. En dat is volgens hem bepalend voor de koers van bitcoin. Vraag en aanbod komen dan meer in balans en dat kan volgens hem een groot probleem worden.

'Dringen bij de uitgang'

Nu zijn er nog veel kopers en dat stuwt de koers van bitcoin op moment van schrijven naar bijna 11.800 dollar (iets minder dan 10.000 euro). Maar als je in futures kunt handelen, dan blijkt dat de koers ook omlaag kan gaan. Het wordt dringen bij de uitgang, voorspelt Van Zeijl in Beurs Inside

Hij maakt de vergelijking met 1974, toen de handel in futures op goud begon. In aanloop daar naartoe werd er veel goud gekocht, maar toen er daadwerkelijk in de futures kon worden gehandeld, liep al het geld eruit, vertelt Van Zeijl.

'Richting de maan'

Middelkoop van Commodity Discovery Fund valt hem bij: "Het zou me niets verbazen als in de week dat de futures op bitcoin wordt geïntroduceerd, de top in de koers wordt neergezet."

Hij wijst ook op de koersgrafiek van bitcoin, die gaat hard omhoog, 'richting de maan, dat is altijd het einde van de beweging', aldus Middelkoop. Hij denkt dat er te veel aandacht wordt besteed aan bitcoin.

Zeepbel

"Het is nu wat een gek ervoor geeft, een digitale tulpenmanie", beaamt ook Van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners. Maar degenen die vroeg zijn ingestapt die hebben wel goed gezien dat dit enorm populair kon worden, moet hij toegeven.

Van Zeijl is het met hem eens: "Goed beleggen is ook goed inschatten wat andere beleggers morgen gaan doen". Maar het is wel een klassieke zeepbel, besluit Middelkoop.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hieronder het gesprek over bitcoin:

RTL Z Beurs Inside

Als je alles wilt weten over de beurs en waar de beste kansen liggen, meld je dan aan voor het interactieve online programma RTL Z Beurs Inside. Elke maandag live te zien om 20.00 uur.

Dit is een artikel van