Ga naar de inhoud
Beurs

Koers cryptocurrency IOTA schiet omhoog na deal techbedrijven

Beeld © Getty

De marktwaarde van de relatief onbekende cryptocurrency IOTA is afgelopen zondag met ruim 3 miljard dollar gestegen. De stijging valt te danken aan de samenwerking met grote bedrijven als Microsoft, Samsung en Volkswagen.

Uniek aan IOTA is dat transacties gratis worden verwerkt. Dat komt omdat als je een IOTA-transactie wilt maken, je eerst twee andere transacties moet valideren. Op die manier verwerkt men elkaars transacties. Bij Bitcoin en vele andere cryptocurrencties betaal je een vergoeding om een transactie te verwerken.

De technologie achter IOTA, genaamd Tangle, wordt nu ingezet voor een nieuw platform waar data wordt verhandeld. Tangle is vergelijkbaar met de blockchain, waar onder andere Bitcoin op draait. Zowel Tangle als de blockchain houden transacties bij op een manier die transparant (iedereen kan ze zien) en decentraal (iedereen kan ze controleren) is.

Datamarktplaats

De in Duitsland gevestigde nonprofit achter IOTA gaat met onder andere Samsung, Huawei, Microsoft, Deutsche Telekom en Volkswagen samenwerken aan dit platform, een soort 'marktplaats voor data'. Partijen kunnen daar data kopen en verkopen die afkomstig zijn van slimme apparaten, het zogeheten internet of things.

Al die slimme apparaten genereren data, maar er is geen makkelijke manier voor bedrijven om deze data te verkopen aan andere partijen. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om data over het weer en de luchtkwaliteit, die door een universiteit kan worden aangekocht, zo laat de marktplaats zien.

2,67 dollar

Door de samenwerkingen schiet de koers van IOTA flink omhoog: één IOTA-munt was een week geleden nog één dollar waard, op moment van schrijven 2,67 dollar. Met een marktwaarde van 7,5 miljard dollar is het op dit moment de vijfde meest waardevolle cryptocurrency.

Lees op rtlz.nl
Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen