Beurs

Beursgang via leeg beursfonds aangepakt: 'Minder kans op manipulatie'

04 december 2017 19:00 Aangepast: 04 december 2017 19:09
Value8 van Peter Paul de Vries wil een aantal activiteiten via een lege beurshuls naar de beurs brengen. Beeld © ANP

Wie snel en eenvoudig een bedrijf naar de beurs wil brengen, kan hiervoor een leeg beursfonds gebruiken. Omdat deze 'reverse listings' een 'speeltuin zijn voor dubieuze praktijken' worden er vanaf januari strengere eisen aan gesteld.

Onder de nieuwe regels, opgelegd door de Amsterdamse beurs, moet er veel meer informatie worden verstrekt en moet een bedrijf laten zien dat het al minstens drie jaar bestaat. De  Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) is blij dat hiermee een einde komt aan dubieuze praktijken. 

Bezwaren

Er zijn namelijk twee grote bezwaren tegen 'reverse listings', oftewel omgekeerde overnames, legt Errol Keyner van de VEB uit. Zo moet je voor een gewone beursgang veel informatie geven aan beleggers.

"Maar bij een reverse listing zijn de vereisten lager. Het is dan voor beleggers lastiger om een geïnformeerd beleggingsbeslissing te kunnen nemen", zegt hij. Vaak veranderen bedrijven die voor een reverse listing worden gebruikt meerdere keren van naam, vertelt hij. En de activiteiten veranderen dan ook vaak.

Waarde manipuleren

Verder gaat het bij reverse listings vaak om kleine bedrijven, met weinig beurshandel. Dat betekent dat de koers en dus de waarde relatief eenvoudig is te manipuleren, zegt hij. "Bij een kleine kooporder kan de beurskoers fors stijgen en zo kun je al snel op papier een miljoen aan waarde creëren."

Keyner noemt reverse listing daarom een trucje. "Het hóeft niet zo te zijn dat er sprake is van dubieuze praktijken bij reverse listings, maar het is wel veel meer mogelijk dan in een goed gereguleerde markt. Manipulatie is veel makkelijker".

Phelix en DNC

Op de website noemt de VEB een paar gevallen waarbij het misging met een reverse listing. Dat geldt bijvoorbeeld voor Phelix, waar beleggingsfonds Mountainshield bij betrokken was. Phelix heette eerder Newconomy, Vivenda Media Groep en Inverko.

Verder noemt de VEB de Verenigde Nederlandse Compagnie, VNC, waarvoor het eerder al waarschuwde en waarbij beleggingsadviseur Geert Schaaij betrokken was.

Value8

Een beursfonds dat nu een aantal bedrijfjes via een reverse listing naar de beurs wil brengen, is Value8 van investeerder Peter Paul de Vries. Dit bedrijf, onlangs nog in het nieuws omdat het jaarverslag een half jaar na de deadline pas werd gedeponeerd, ging ooit ook naar de beurs via een leeg beursfonds.

Value8 wil in het eerste kwartaal van 2018 een aantal kleinere en middelgrote niet-beursgenoteerde bedrijven en belangen daarin naar de beurs brengen door ze aan de lege beurshuls Nedsense te verkopen.

Value8 heeft de meerderheid in Nedsense en De Vries is ceo van Value8 én van Nedsense. De VEB spreekt dan ook van een 'vestzak-broekzak'-transactie.

World Online

Hoewel meer informatie verstrekken één van de strengere regels zal worden bij reverse listing, is dit geen garantie dat er niets fout gaat, zegt Keyner. "Maar het risico is geringer." Verder hebben beleggers een handvat als er iets staat in het informatiedocument dat niet klopt, zegt hij, "Hoewel het helaas nooit helemaal de status van een prospectus krijgt."

Hij wijst daarbij op de zaak rond World Online, uit 2000. Uiteindelijk kon de VEB (namens particuliere beleggers) dankzij het misleidende prospectus een schadeclaim indienen. De VEB-leden kregen uiteindelijk een groot deel van hun verlies vergoed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van