Ga naar de inhoud
Beurs

Beleggingsexperts rekenen op eindejaarsrally

Het wordt weer een drukke week voor beleggers. Beeld © ANP

Voor de laatste maand van het jaar gaan beleggingsanalisten massaal uit van hogere koersen. Dat blijkt uit de enquete onder beursexperts van Corné van Zeijl van Actiam.

De helft van de 54 ondervraagde beleggingskenners rekent op een koersstijging in december. Ongeveer een derde gaat uit van een vlakke beurs, terwijl nog geen 15 procent denkt dat de aandelenkoersen zullen dalen.

Ahold, ASML, Altice en Shell

Analisten hebben vooral hoge verwachtingen van Ahold, ASML, Altice en Shell. Het is opvallend dat Altice in dat rijtje staat. Voor november dachten analisten dat dit één van de fondsen zou zijn die het meest zou dalen. En ze kregen gelijk: Altice kelderde maar liefst bijna 60 procent. Dit ietwat mysterieuze fonds is sinds juni met 70 procent onderuit gegaan. 

Aandelen die je in december in ieder geval niet moet hebben zijn volgens de beursexperts Gemalto, AkzoNobel, vastgoedfonds Unibail-Rodamco en KPN.

Minder enthousiast over langere termijn

Ten aanzien van de komende zes maanden zijn analisten wat minder enthousiast voor de beurs. Toch zijn er nog altijd de helft meer optimisten (37 procent) dan pessimisten (22 procent). Maar liefst 41 procent denkt dat in de komende zes maanden de beurskoersen niet zoveel zullen doen.