Beurs

'Zolang de beurs stijgt hoef je je geen zorgen te maken over huizenprijzen'

23 november 2017 12:22 Aangepast: 23 november 2017 16:31
Beeld © RTL Z

Als je nu een huis koopt, hoef je niet bang te zijn dat je dat op het hoogtepunt van de huizenmarkt doet. Een beursanalist kan misschien niet een correctie op de beurs voorspellen, maar wél een correctie op de huizenmarkt, zegt Jacob Schoenmaker.

Gedurende de conjunctuurcyclus heeft namelijk iedere markt zijn eigen fase. Zo zijn financiële markten vroegcyclisch en lopen ze zelfs vooruit op de conjunctuurcyclus.

Miniatuurvoorbeeld

Hier zie je het verband tussen de AEX en de Nederlandse productie sinds 1984. Ten eerste valt de sterke samenhang op, waarbij negen van de tien keer een beurscorrectie een voorbode blijkt te zijn voor een economische dip.

Maar ook een beursanalist ziet een correctie op de aandelenmarkt niet aankomen. Die correctie zou morgen kunnen plaatsvinden, maar ook pas over drie jaar. Maar als de krach eenmaal plaatsvindt, is het eenvoudig te voorspellen welke andere markten als dominostenen zullen volgen.

Arbeidsmarkt

Zo zit de arbeidsmarkt later in de cyclus, waardoor het omslagpunt van deze markt ook niet als een volslagen verrassing komt. Hieronder zie je dat het aantal openstaande vacatures de ontwikkeling van de Nederlandse economie (bbp) met de nodige vertraging volgt.

Miniatuurvoorbeeld

Die vertraging van de arbeidsmarkt op de economische groei is ook volstrekt logisch. Want een werkgever kijkt het economische tij eerst een tijdje aan, voordat hij mensen gaat aannemen of ontslaan. 

Huizenmarkt

Hetzelfde geldt voor de huizenmarkt. Voor de beslissing om een huizen te kopen is baanzekerheid van kopers een doorslaggevende factor. Hier zie je het verloop van de AEX en de huizenmarkt sinds 1996.

Miniatuurvoorbeeld

Bij de afkoeling van de huizenmarkt in 2002 en 2009 was de beurs al respectievelijk twee jaar aan het dalen.

Conclusie

Zolang de beurs het goed zal de huizenmarkt het ook goed doen en hoeven we dus niet bang te zijn dat de huizenprijzen uit het niets zullen dalen. Maar houd de beurs en dus ook RTL Z in de gaten, want daar word je ruim op tijd gewaarschuwd voor het omslagpunt.

Liever kijken dan lezen? Bekijk de uitleg van Jacob Schoenmaker:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van