Beurs

Hierom is het zo belangrijk wie de nieuwe Fed-baas wordt

15 oktober 2017 12:34 Aangepast: 26 oktober 2017 12:01
Beeld © ANP

President Trump gaat een nieuwe voorzitter benoemen van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Het is één van de belangrijkste benoemingen die hij doet.

Lees ook: Havik of duif: wie volgt Yellen op als voorzitter van de Fed?

De wereld van centrale banken lijkt op het eerste gezicht misschien saai. Maar de voorzitter van de Fed is één van de machtigste personen ter wereld.

De Fed bepaalt immers de officiële rente in de VS en dus of geld lenen duur is of niet. De voorzitter van de Fed drukt daarmee een belangrijk stempel op de Amerikaanse economie, die veel minder dan de Europese Unie op export is gericht en meer op binnenlandse consumptie.

Ook belangrijk buiten de VS

Maar ook ver buiten de VS wordt het Fed-beleid gevoeld. Bij een lage rente in de VS zijn beleggers eerder geneigd om buiten de VS te beleggen. Bij de hogere rente, die je in opkomende landen vaak krijgt, hoort ook een hogere risico, maar dat nemen beleggers dan voor lief.

Als de rente in de VS stijgt, dan halen beleggers geld weg uit opkomende landen. En dat leidt daar dan tot een hogere rente en dat is slecht voor de economie. 

Hoewel de Fed onafhankelijk is, wordt de top benoemd door de politiek. Trump kan dus flink wat invloed uitoefenen op het beleid voor de komende jaren. En dan zijn er nog vier andere vacatures in het bestuur van de Fed.

'Havik' of 'duif'

Als je in het bestuur zit van de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) of de ECB,  dan wil iedereen weten of je hard optreedt tegen inflatie of niet.

Een 'havik' wil niet het risico lopen dat de inflatie te hoog wordt, terwijl een 'duif' gematigder is en er bijvoorbeeld geen kwaad in ziet om wat langer door te gaan met het ruime monetaire beleid van de laatste jaren. Daarin werd de rente fors verlaagd, tot bijna nul, en de Fed (en een hele trits andere centrale banken) ging obligaties opkopen.

Rente al paar keer verhoogd

Yellen zette aanvankelijk het ruime beleid van haar voorganger Ben Bernanke voort. Onder Bernanke was zij vice-voorzitter van de Fed. Inmiddels heeft Yellen, vanwege de prima draaiende Amerikaanse economie, de rente een aantal keren verhoogd.

Ook wordt met ingang van deze maand het geld dat vrijkomt door de aflossing van obligaties niet meer volledig weer in nieuwe obligaties gestoken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van