Beurs

PPG wil AkzoNobel niet meer overnemen

20 oktober 2017 09:07 Aangepast: 20 oktober 2017 10:35
Topman Michael McGarry van PPG houdt het voor gezien: hij wil Akzo niet meer kopen. Beeld © ANP

Het Amerikaanse PPG, dat eerder dit jaar AkzoNobel wilde kopen, gooit de handdoek in de ring. Het is niet meer geïnteresseerd in een overname.

Dat zegt topman Michael McGarry. De wisselingen in de leiding van Akzo en de haperende resultaten van het Nederlandse bedrijf zorgen er volgens McGarry niet voor dat PPG een nieuwe poging zal doen het bedrijf over te nemen.

Bij Akzo stapte dit jaar in korte tijd zowel de topman als de financieel topvrouw op wegens gezondheidsproblemen. Ook werd in korte tijd twee keer een winstwaarschuwing gegeven.

Koers 20% onder laatste bod

De koers van AkzoNobel daalt licht op het nieuws. PPG verhoogde twee keer het indicatieve bod, tot uiteindelijk 96,75 euro per aandeel. Maar begin juni zag PPG af van een vijandige overname.

De beurskoers van AkzoNobel stond eind april even boven de 82 euro, maar de koers is nooit in de buurt geweest van het bod van PPG. Nu staat de koers daar 20 procent onder. 

McGarry zegt tevreden zijn met de huidige aan- en verkopen waarmee zijn bedrijf bezig is. Verder houdt hij zijn ogen open voor mogelijke overnames van Europese familiebedrijven in de verfmarkt.

Is nee ook echt nee?

Beursanalist Corné van Zeijl van Actiam zegt dat je nooit zeker weet of McGarry ook echt denkt wat hij nu zegt. Beleggers moeten er volgens hem altijd mee rekening houden dat hij het toch gaat proberen.

Maar mocht PPG nog belangstelling hebben voor AkzoNobel, dan kunnen ze dat vanuit tactisch oogpunt beter niet meteen weer doen in december, als PPG weer mag bieden mocht het dat willen, zegt Van Zeijl.

Activistische aandeelhouder

PPG zag in de eerste helft van dit jaar tot drie keer toe een overnamevoorstel in de prullenbak belanden. Akzo wilde zelfs niet met de Amerikanen in onderhandeling en riep daarmee de toorn van aandeelhouders over zich af, onder aanvoering van de activistische investeerder Elliott Advisors.

McGarry zei al eerder in vergelijkbare bewoordingen geen nieuwe poging bij Akzo te zullen doen. De uitspraken zijn echter toch interessant aangezien het moment nadert dat PPG zich weer in Nederland mag melden.

PPG mag vanaf december weer bieden

Na de formele afwijzing van het bod van PPG trad een wettelijke afkoelperiode van een halfjaar in werking. In de markt werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat PPG daarna, vanaf december, een nieuwe toenaderingspoging zal doen.

Akzo wees PPG overigens niet alleen de deur vanwege de inhoud van het bod. Het bedrijf wees onlangs in een uitgebreide toelichting aan zijn aandeelhouders nogmaals ook op de cultuurverschillen met het bedrijf en de risico's van bezwaren van toezichthouders tegen een samengaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van