Beurs

Nobelprijs voor de Economie is eigenlijk helemaal geen Nobelprijs

08 oktober 2018 11:00 Aangepast: 08 oktober 2018 11:04
Beeld © AFP

Vandaag wordt de Nobelprijs voor de Economie weer uitgereikt, maar het is niet één van de originele Nobelprijzen die door Alfred Nobel in het leven werd geroepen.

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, zo heet de prijs officieel. Het is een prijs die de Zweedse nationale bank uitreikt 'ter nagedachtenis aan Alfred Nobel.'

Vorig jaar ging de prijs naar de Amerikaan Richard Thaler, die gedragswetenschap gebruikt om beleggingen te vinden die door de markt verkeerd zijn gewaardeerd. De prijs heet dus officieel geen Nobelprijs, hoewel de naam Nobel wel in de naam zit.

Al elf keer een andere naam

Terwijl de eerste Nobelprijzen in 1901 werden uitgereikt, gebeurde dat met de Nobelprijs voor de economie (om hem voor het gemak toch maar even zo te noemen) pas in 1969.

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan doneerde de Zweedse centrale bank een bedrag om de prijs in het leven te roepen. Over de naam die de prijs aanvankelijk had, waren de Zweden blijkbaar toch niet helemaal tevreden, want al na twee jaar kreeg de prijs een andere naam. Ook die beviel blijkbaar niet, want al na één jaar werd de naam weer gewijzigd. Maar ook die naam was het niet.

In totaal heeft de prijs al elf keer een andere naam gekregen. Eén keer werd de naam zelfs weer veranderd in een eerder gebruikte naam. De huidige naam bestaat sinds 2006. Sinds 2008 krijgen de winnaars ook hetzelfde geldbedrag als de andere Nobelprijzen.

Eerste keer won Nederlander

Er zit wel een Nederlands tintje aan de Nobelprijs voor Economie. De eerste winnaar was de Nederlander Jan Tinbergen, samen met de Noor Ragnar Frisch. Tinbergen studeerde natuurkunde en ondanks het feit dat hij beroemdheden als Albert Einstein ontmoette vond hij wiskunde en statistiek en later economie toch interessanter.

Tinbergen werkte onder meer bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en was directeur van het Centraal Planbureau, voordat hij hoogleraar werd in Rotterdam. Tinbergen was de grondlegger van de econometrie.

Frappant is dat de broer van Tinbergen, Nico, vier jaar later ook een Nobelprijs won, maar dan een 'echte': die voor Fysiologie of Geneeskunde. Ook hij moest hem delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van