Beurs

Winst Value8 daalt; nog altijd geen jaarrekening over 2016

01 oktober 2017 00:07 Aangepast: 02 oktober 2017 10:43
Peter Paul de Vries, directeur van Value8 Beeld © ANP

De nettowinst van value8, het investeringsvehikel van oud-VEB-topman Peter Paul de Vries, daalde in het eerste halfjaar bijna 13 procent tot 1 miljoen euro. Frappant is dat er over 2016 nog altijd geen goedgekeurde jaarrekening is.

De publicatie van de halfjaarcijfers kwam op een merkwaardig moment: op zaterdagavond. De resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven. Zo steeg de omzet met 43 procent tot 126,8 miljoen, maar onderaan de streep daalt de winst.

Value8 schermt ondertussen op de toename van het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill), maar aandeelhouders hebben uiteindelijk te maken met het nettoresultaat. Omgerekend per aandeel daalt de nettowinst van 19 eurocent naar 13 eurocent.

Mogelijk valt eigen vermogen 1,8 miljoen lager uit

In het halfjaarbericht zegt Value8 nog dat het eigen vermogen vanwege twee posten mogelijk lager zal uitvallen.

Het gaat om een mogelijke verlaging van de waardering van Ceradis van circa 1,5 miljoen euro en een post van drie ton met betrekking tot Headfirst Source.

Geen jaarrekening 2016

Value8 heeft opmerkelijk genoeg nog altijd geen jaarrekening over 2016 gepubliceerd. Het probleem zit bij trustkantoor BK Group, dat voor tweederde in handen van Value8 is. Het Openbaar Ministerie onderzoekt verdachte transacties bij dat kantoor.

Al eerder stelde Value8 een onafhankelijk onderzoek in naar BK Group, maakte Value8 bekend in een brief aan de aandeelhouders. Het bedrijf gaf daarbij aan geen reden te zien om aan te nemen dat BK zich niet aan de regels houdt, maar wilde wel opheldering van het management.

Volgens Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is niet goed bekend waarom de accountant nog geen handtekening heeft gezet onder de jaarrekening van vorig boekjaar. BK Group is niet materieel op het geheel van Value8, aldus Lemmers. Dat betekent dat de resultaten van BK niet dusdanig kunnen beïnvloeden dat het resultaat van Value8 als geheel flink afwijkt.

De situatie zal wellicht anders zijn als de waarde van BK Group uiteindelijk minder waard blijkt te zijn dan waarvoor het in de boeken staat.

Er is al een briefwisseling geweest tussen de VEB en accountant Mazars van Value8. Volgens Mazars ontbreekt nog voldoende controle informatie.

Mazars is het met de VEB eens dat accountants meer armslag zouden moeten krijgen om mededelingen te doen als een onderneming veel te laat is met het publiceren van een door de accountant gecontroleerde jaarrekening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van