Beurs

'Gratis' beleggen met Trading 212: let op addertjes onder het gras

18 september 2017 17:43 Aangepast: 19 september 2017 10:31
Beeld © EPA

De tarieven om te beleggen gaan steeds verder omlaag. Nu duikt Trading 212 onder de prijzen die prijsvechters als DeGiro rekenen, maar er zijn wat kanttekeningen.

Bij Trading 212 zijn de eerste tien transacties gratis, maar daarna betaal je meer dan bij bijvoorbeeld DeGiro. Verder zijn de gratis transacties bij Trading 212 maar gratis tot een bedrag van 10.000 euro per transactie.

Waar naartoe bij problemen?

Volgens Errol Keyner van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) is het ook belangrijk dat je weet waar je moet zijn als je een klacht hebt of als er een geschil is. Als je broker uit Nederland komt, dan weet je dat de AFM toezicht houdt en dat je naar Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) kunt stappen.

Trading 212 is onderdeel van bedrijven uit Groot-Brittannië, Cyprus en Bulgarije. "Je stapt als Nederlandse particuliere belegger veel minder snel naar instellingen in die landen, nog afgezien van de vraag hoe dat straks zit als brexit er is", zegt Keyner.

Extra kosten?

Hij zegt ook dat klanten moeten weten waar een bedrijf geld mee verdient. "Misschien wordt je wel bestookt met reclame of krijg je voorstellen voor producten die totaal ongeschikt voor je zijn, zoals CFD’s".

"Of er worden buitenproportionele kosten in rekening gebracht voor als je inschrijft op een (claim)emissie, je beleggingsportefeuille wilt overbrengen naar een andere bank, je naar een aandeelhoudersvergadering wilt of als je wilt aangeven of je cashdividend of stockdividend wilt hebben."

Uitgeleende aandelen

In principe ben je als belegger je aandelen niet kwijt mocht er iets gebeuren met je bank, legt Keyner uit. Maar als die je aandelen uitleent, dan loop je een - weliswaar klein – risico.

Het komt vaker voor dat een bank aandelen die van klanten zijn, uitleent. Daar krijgt die bank dan geld voor. Als er iets mis gaat met de bank en er is ook nog eens sprake van een wereldwijde systeemcrash, dan kun je met lege handen komen te staan. Die vergoeding krijgt de bank niet voor niets en de bank geeft die vaak ook niet door aan de klanten, vertelt Keyner.

'Veel moeite voor relatief klein voordeel'

Verder zijn de tarieven de laatste tijd fors gedaald, legt Keyner uit. Betaalde je eind jaren tachtig voor een transactie misschien nog 200 euro, later daalde dat naar 50 euro. De grootste klap is dan wel gemaakt. Inmiddels kost zo'n transactie je misschien nog maar een paar euro.

Het loont bijna niet meer om van een huidige discountbroker over te stappen naar een andere partij, zeker als het een partij is met mogelijke extra risico’s en het onduidelijk is waar je moet zijn als er een probleem is, aldus Keyner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van