Beurs

De beurs deze week: ECB en Fed kijken uit naar inflatiecijfers

25 juni 2017 23:26 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Deze week kijken beleggers uit naar een aantal macro-economische factoren, die voor de beurs grote invloed kunnen hebben. Denk aan de inflatiecijfers, die de ECB en de Fed nauw in de gaten houden.

Vrijdag komen het inflatiecijfer voor Europa uit. De ECB kijkt voor het monetaire beleid vooral naar de inflatie gecorrigeerd voor de ontwikkeling van energie en voedsel, omdat deze meer schommelen. 

Op dezelfde dag komen de inflatiecijfers in de VS uit en die vindt de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, weer interessant voor het beleid.

Op onze speciale koersenpagina's vind je alle informatie per fonds bij elkaar: niet alleen de koers van het aandeel, maar ook die van opties. En verder het recente nieuws, analistenadviezen, agenda en kerncijfers en niet te vergeten de grafieken waarin je de koers kunt vergelijken met die van een ander bedrijf of de index. Bijvoorbeeld voor Ahold, AkzoNobel, Unilever of Telegraaf Media Groep.

Voor de economie in de VS is dinsdag verder nog de Case-Shiller huizenprijsindex van belang. Die geeft aan hoe het ervoor staat op de Amerikaanse huizenmarkt.

Olieprijs

Beleggers in oliegerelateerde fondsen zullen benieuwd zijn naar de wekelijkse publicatie van de olievoorraden. De laatste tijd beweegt de olieprijs vrij sterk hierop en doordat de voorraden hoger waren dan verwacht zijn de beurskoersen van oliemaatschappijen als Shell, maar ook van oliegerelateerde bedrijven, zoals SBM Offshore, Vopak en Fugro, gedaald.

AEX kwart gestegen sinds koersval brexit

Een jaar geleden zakte de AEX-index even naar 411 punten, nadat de Britten met een krappe meerderheid voor brexit besloten. Achteraf bekeken was die koersval een goed koopmoment, want inmiddels staan we ruim een kwart hoger, 

Over Groot-Brittannië gesproken, de Bank of England komt dinsdag met de tweejaarlijkse Financial Stability Rapport over Britse banken. 

Consumentenvertrouwen

Verder komen woensdag in de eurozone cijfers over het consumentenvertrouwen uit. Ook uit onder meer Duitsland.

In de Verenigde Staten staan op donderdag cijfers over de economische groei op de rol. Verder komen er vrijdag onder meer de definitieve cijfers over het consumenten en de inkoopmanagersindex van de regio Chicago.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van