Beurs

Ceo JP Morgan maakt bitcoin met de grond gelijk: het is bedrog

13 september 2017 12:18 Aangepast: 13 september 2017 12:22
Ceo Jamie Dimon van het Amerikaanse JPMorgan Chase ziet niets in bitcoin. Beeld © ANP

Topman Jamie Dimon van de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase heeft keihard uitgehaald naar de bitcoin. Volgens hem is de digitale munt bedrog en zal bitcoin uiteindelijk in rook opgaan, denkt hij.

Volgens Dimon loopt het slecht af met bitcoin. "Je kunt niet een munt verzinnen en denken dat mensen die het gebruiken heel slim zijn." Volgens hem is bitcoin speculatie en erger dan dan de tulpenmanie in 17e eeuw.

Dat zei hij op een financiële conferentie in New York. 

Geen verkoopadvies

Toch adviseert hij nu niet bitcoins te verkopen. "Misschien gaat de koers wel eerst naar de 20.000 dollar voor hij instort."

Dimon denkt dat de digitale munt alleen nut heeft als je bijvoorbeeld een moordenaar of drugsdealer bent. De eigenaar van bitcoins is namelijk niet te achterhalen door de politie.

Koers verviervoudigde dit jaar

De koers van bitcoin is de laatste maanden geëxplodeerd, van nog geen 1900 dollar medio juli naar zo'n 4000 dollar nu. Beleggers van het eerste uur zijn op papier helemaal binnengelopen. Vijf jaar terug stond de bitcoin nog op 12 dollar en begin 2011 kostte een bitcoin zelfs minder dan een dollar.

Dit jaar is de koers van bitcoin al verviervoudigd.

AFM waarschuwde ook

Eerder dit jaar waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor digitale munten als bitcoin en toen noteerde bitcoin nog circa 2500 dollar.

Dimon zou handelaren van zijn bank meteen ontslaan als ze in bitcoin zouden handelen: "Het is tegen de regels en het is dom."

Dimon maakt wel het onderscheid tussen blockchain, de techniek achter bitcoin, en bitcoin zelf. JPMorgan begon eerder een proef met blockchain om de handelskosten te drukken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van