Beurs

Beleggers geven meer uit aan vakanties door stijgende beurs

24 juni 2017 08:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Doordat de aandelenkoersen flink zijn gestegen en vanwege de sterk draaiende economie komen beleggers in de vakantiestemming. Ze geven er meer geld aan uit en ze gaan ook vaker weg. Dat blijkt uit de ING beleggersbarometer.

Eén op de vijf beleggers zegt dit jaar meer uit te geven aan vakanties in vergelijking met vorig jaar. Bijna de helft zegt net zo veel uit te geven als in 2016.

De barometer daalt weliswaar licht, van 150 naar 146, maar dat is nog altijd een hoog niveau. Vorige maand werd nog de hoogste stand in tien jaar bereikt. Een stand van 100 betekent een neutrale houding, het maximum is 200.

Later mogelijk weer richting recordstand

De hoogste stand ooit bereikte de barometer in 2006: 160 punten. Bob Homan van ING Investment Office denkt dat het goed mogelijk is dat als de economie en de werkgelegenheid goed blijven en de beurs weer eens een goede maand heeft we dit jaar alsnog richting dat niveau gaan.

Opvallend is dat de beleggers die zijn ondervraagd voorzichtig blijven. Ze denken nu dat de AEX over drie maanden op circa 502 punten zal staan. Dat is een stuk lager dan de stand van de AEX van nu van 516 punten. De AEX staat al sinds maart boven de 502 punten.

Maar beleggers zijn vaak aan de voorzichtige kant, net als consumenten trouwens. Toch blijven beleggers optimistisch over de Nederlandse economie. Drie van de vier denkt zelfs dat de economische situatie in de komende drie maanden zal aantrekken. Ook over hun eigen financiën blijven ze positief. 

Voorkeur voor minder riskante sectoren

Al met al hebben beleggers nu een lichte voorkeur voor minder riskante sectoren om hun geld in te steken. Homan denkt dat dit verstandig is. Voorgaande keren dat de koersen flink stegen verhoogde beleggers vaak het bedrag dat ze in de beurs stopten en draaiden ze ook van obligaties naar aandelen.

Maar veel beleggers zullen de slechte beurs van 2008 en misschien wel van 2002 hebben meegemaakt, denkt Homan. Per saldo stoppen Nederlanders meer geld in de beurs dan dat ze eruit halen, de rente is immers nog steeds laag, zodat beleggers niet echt een alternatief is.

'Alibaba zal meest stijgen'

Na de koersdalingen van techfondsen verwachten beleggers nu het meest rendement van Alibaba. Dit Chinese concern wordt door maar liefst 20 procent van de ondervraagde beleggers genoemd. Daarna volg ASML, dat door één op de tien wordt genoemd. Vier maanden terug was dat trouwens nog bijna het dubbele.

Verder denken beleggers dat de koers van Apple, Google, Facebook en Amazon zal stijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van