Beurs

Trumpeffect? IMF rekent er niet meer op en verlaagt groeiprognose

27 juni 2017 16:39 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De Amerikaanse president Trump beloofde om de belastingen te verlagen en geld te steken in onder meer de infrastructuur, maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet het er niet meer van komen. Daarom denkt het nu dat de economie in de VS minder hard zal groeien dan eerder gedacht.

De lagere belastingen en hogere uitgaven zouden weliswaar het overheidstekort en de staatsschuld verhogen, maar op de kortere termijn zou het wel de economie stimuleren. Maar Donald Trump is nu bijna een half jaar president en hij heeft nog maar weinig details van zijn beleid bekend gemaakt, stelt het IMF vast.

Daarom houdt het IMF er in zijn groeitaxaties ook geen rekening meer mee. De economische groei voor zowel 2017 als 2018 wordt nu geraamd op 2,1 procent. Eerder ging het IMF voor dit jaar uit van 2,3 procent en voor volgend jaar van 2,5 procent groei.

'Trump's 3 procent niet haalbaar'

Zelf mikt Trump met de economische hervormingen die hij zegt te willen doorvoeren, op een structureel groeiniveau van 3 procent of meer vanaf 2020. Het IMF acht het onwaarschijnlijk dat dit haalbaar is, ook omdat de Amerikaanse arbeidsmarkt op volle toeren draait en weinig ruimte meer biedt voor verbetering.

In plaats van de door Trump voorspelde versnelling ziet het IMF dan ook eerder een afzwakking van het groeitempo. Voor de jaren 2019 en 2020 voorziet het fonds een groei van achtereenvolgens 1,9 en 1,8 procent.

Kritiek

Het IMF heeft nog meer kritiek op het economische beleid van Trump tot dusver. Zo zouden de bezuinigingen die de president wil doorvoeren om zijn andere plannen te bekostigen, vooral huishoudens met een laag tot gemiddeld inkomen treffen. ''Dat lijkt in tegenspraak met de doelstelling om de veiligheid en welvaart van alle Amerikanen te verbeteren.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van