Ga naar de inhoud
Beurs

Weer een erg slechte dag voor beleggers in bitcoin en ether

Beeld © Getty

Beleggers, of misschien moeten we zeggen: speculanten, in cryptocurrencies bitcoin en ethereum hebben alweer een slechte dag. De koersen zakken vandaag verder weg. Een hype? De dag waarop het meest werd gehandeld was ook zo'n beetje de dag waarop de hoogste koers werd neergezet.

Bitcoin en ether zijn beide zogeheten cryptocurrencies, dat zijn digitale munten die zijn gebaseerd op op blockchaintechnologie. Een bitcoin is vandaag een kleine 3 procent goedkoper dan gisteren. Voor ether ben je zelfs zo'n 12 procent goedkoper uit. Voor degenen die daar de laatste dagen zijn ingestapt is dat slecht nieuws.

De laatste tijd steeg de koers van vooral ether. Vorige week donderdag kostte ether nog minder dan 260 dollar, dat steeg tot 392 dollar op maandag, oftewel een koersstijging van 50 procent in 3,5 dag. Dat soort koerssprongen zie je zelden bij 'echte' valuta.

Koers 56 keer over de kop in zes maanden tijd

Dinsdag bleef de koers van ether rond dat niveau, maar gisteren ging er 12 procent vanaf en vandaag nog eens 12 procent. Daarmee staat de koers nog wel op een winst van 16 procent in een week tijd. Voor veel bedrijven zou dat een respectabele koerswinst zijn.

Maar de koersontwikkeling van cryptocurrencies als bitcoin en ether gaat gepaard met grote uitslagen. Een maand geleden kostte Ethereum nog minder dan 100 dollar en een half jaar geleden nog een dollar of 7. Een verzesenvijftigvoudiging van de koers in zes maanden, zo'n grote volatiliteit brengt forse risico's met zich mee.

Bij bitcoin sloeg al eerder de vlam in de pan. De koers staat nu 2,5 keer zo hoog als begin dit jaar. Twee jaar geleden stond de koers daarvan op zo'n 240 dollar, nu tien keer zo hoog. 

20 procent koersverlies in drie dagen

Afgelopen maandag was verreweg de drukste handelsdag voor ether, dat betekent dat veel beleggers precies op vrijwel het hoogste niveau instapten. Zij kijken nu tegen een koersverlies van zo'n 20 procent aan, in drie dagen tijd.

Vooral de laatste weken wordt er veel gehandeld in de munt en de Autoriteit Financiële Markten spreekt dan ook van een hype. Eind mei kon de grootste bitcoin-exchange zelfs de grote vraag bijna niet meer aan.

Advies schoenpoetser

Als de gemiddelde belegger een mandje aandelen zou kopen en binnen drie dagen zou hij nog maar 80 procent over hebben, dan zou de schrik hem om het hard slaan. Zelfs een koersverlies van 20 procent in een jaar tijd is voor de meeste beleggers al heftig. 

Gisteren waarschuwde analist Corné van Zeijl van Actiam in RTL Z Voorbeurs ook voor ether: "Op het moment dat de schoenpoetser je tipt om ergens in te stappen, weet je dat je in een bubbel zit."