Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Beleggers dolenthousiast over Aegon en Galapagos

10 augustus 2017 13:32 Aangepast: 13 november 2017 07:40

De AEX-index staat 0,5 procent lager, dat komt voor de helft op naam van zwaargewicht Shell. Maar er zijn twee fondsen die er heel duidelijk uit springen: Aegon en Galapagos.

  • De AEX-index daalt 0,5 procent tot 526,2 punten
  • De Midkap index verlies 0,8 procent tot 796,5
  • Shell verliest 1,8 procent, mede omdat het ex-dividend gaat

Het verlies van de AEX komt voor de helft op naam van Shell. De koers van Shell daalt met 1,8 procent en omdat het fonds voor 15 procent meetelt in de index tikt dat hard aan in de index.

De koers van Aegon staat zo'n 7 procent hoger. De resultaten over het tweede kwartaal worden goed ontvangen. De verzekeraar trekt een miljard uit om Nederlandse buffer te versterken.

Door de maatregel verbetert de belangrijke kapitaalratio van Aegon Nederland naar verwachting van 144 procent naar circa 175 procent. Verder steeg de onderliggende winst in het tweede kwartaal met 23 procent.

Galapagos

Galapagos doet het op de beurs nog veel beter. De koers wint meer dan 21procent. Gisteravond kwam het biotechbedrijf met het nieuws dat de autotaxineremmer GLPG1690 blijkt aan te slaan bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). 

Het middel kan nu aan een klinische test worden onderworpen. Dan nog volgen er verschillende stappen voordat het middel op de markt kan komen, maar dat is nu wel dichterbij gekomen.

GLPG1690 kreeg vorig jaar van de Europese Commissie de status van weesgeneesmiddel. Ook de Amerikaanse FDA, die onder meer gaat over de toelating van medicijnen op de Amerikaanse markt, heeft het middel als zodanig aangemerkt.

Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen die bedoeld zijn voor de behandeling van zeldzame ziektes. Zowel Brussel als Washington stimuleert de ontwikkeling van zulke middelen, bijvoorbeeld door goedkeuringstrajecten eenvoudiger en goedkoper te maken.

SBM en Refresco

De grootste daler bij de hoofdfondsen is oliedienstverlener SBM Offshore met een verlies van bijna 3 procent.

In de MidKap gaat frisdrankbottelaar Refresco (dat bijna 5 procent daalt) in de uitverkoop na publicatie van de kwartaalcijfers.

TMG

Op de lokale markt keldert automatiseerder Ctac zo'n 8 procent na een teleurstellend halfjaarbericht. Telegraaf Media Groep (TMG) daalt ruim 2 procent. Eerder vandaag stond de koers nog bijna 3 procent hoger. John de Mol's Talpa liet weten vooralsnog af te zien van zijn poging om TMG als geheel over te nemen. Het bedrijf van miljardair John de Mol houdt wel een strategische belang in TMG.

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra denkt dat John de Mol nog prima gaat verdienen op zijn belang in TMG. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van