Ga naar de inhoud
Beurs

Techaandelen gaan hard onderuit: ASML -3 procent

Beeld © ANP

Na de waarschuwing van Goldman Sachs van afgelopen vrijdag dat techfondsen te duur zouden zijn dalen de koersen van techaandelen in Amsterdam. ASML, ASMI en Besi verliezen meer dan 3 procent. Daarmee trekken ze de AEX en de Midkap onderuit.

  • De AEX staat 0,7 procent lager op 523,7 punten
  • De Midkap verliest 1,2 procent tot 805,5 punten
  • De meeste hoofdfondsen staan in de min

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zei vrijdag dat het vond dat de koersen van technologiefondsen te hard waren opgelopen. Vrijdag daalden daarop al de koersen van techfondsen in de VS en vanochtend daalden ze in Azië.

Techaandelen in Nederland dalen

Vandaag volgen techaandelen in Nederland. Sterkste daler in de AEX is chipmachinemaker ASML met een min van 3,5 procent. In de Midkap dalen ASMI ruim 4 procent en Besi bijna 4 procent.

Philips Lighting daalt meer dan 2 procent. Afgelopen vrijdag waarschuwde Citibank dat het Philips Lighting te duur vond. 

De beurshandel staat deze week vooral in het teken van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank, die woensdag naar verwachting de rente zal verhogen.

Vopak en Fugro stijgen

Tankopslagbedrijf Vopak gaat aan kop in de AEX met een winst van ruim 1,5 procent. De middelgrote bedrijven worden aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro met een plus van 1,8 procent.

Bij de kleinere fondsen is Probiodrug een positieve uitschieter. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf wint bijna 16 procent aan beurswaarde na een 'bemoedigend' resultaat in zijn onderzoek naar een middel tegen alzheimer.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) wint 9 procent. Talpa van John de Mol heeft het verzoek bij de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken bij TMG ingetrokken. Talpa is wel nog steeds van plan om het bod op TMG, van 6,50 euro per aandeel, door te zetten.

De euro is 1,1216 dollar waard, tegen 1,1186 dollar bij het slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalt een fractie tot 45,82 dollar. Een vat Brentolie wordt 0,1 procent duurder op 48,20 dollar.

Bron: RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van