Beurs

Flinke kostenverschillen bij beleggen en dat raakt je rendement

23 mei 2017 06:30 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De kosten voor beleggers die periodiek geld in aandelen steken lopen flink uiteen en dat scheelt uiteindelijk behoorlijk in je rendement. Let dus goed op waar je belegt.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Beleggingsmatch samen met IEX.nl, belegger.nl en IEXGeld.nl. Bij het onderzoek werd gekeken naar de aanbieders van producten van periodiek beleggen. Daarbij stop je bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag in aandelen.

Vaste kosten

Het verschil in kosten dat wordt berekend is in het eerste jaar het grootst. Waar je bij ING beleggen met beheer maar liefst 2,45 procent betaalt, is dat bij FitVermogen maar 0,65 procent.

Bij die percentages speelt mee dat ING een vast basisbedrag van 16 euro berekent en bij een eenmalige inleg van 1000 euro en vervolgens een maandelijkse storting van 100 euro tikt dat behoorlijk aan.

Kosten gaan van rendement af

Zo'n bedrag van 16 euro lijkt niet veel, maar het tikt toch behoorlijk door in het rendement dat je uiteindelijk haalt. De kosten worden namelijk meteen van de inleg afgehaald en dat geld wordt dus niet belegd. "Let goed op dit soort vaste kosten", is het advies van de onderzoekers.

Als je het over een langere periode bekijkt, dan is ING met het product Beleggen met Beheer het duurst, met gemiddeld 1,93 procent aan kosten per jaar. Dat rendement moet dus wel eerst worden gemaakt voor je winst gaat maken.

Centraal Beheel (mixfondsen) en Fitvermogen (gemaksfondsen) zijn het minst duur met 0,65 procent aan kosten.

Verschil tussen execution only, advies en beheer

Er is trouwens wel een verschil tussen de diverse producten. Zo worden bij de een alleen orders uitgevoerd (execution only, zoals bij Binck Alles-in-één), terwijl je bij andere producten ook advies krijgt (zoals bij ABN Amro Profielfondsen). Nog een stapje verder ga je als een bank ook het beheer doet, waarbij dus alles uit handen wordt genomen. Het is aan de beleggers zelf waarvoor ze kiezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore