Ga naar de inhoud
Beurs

Beleggers waren in tien jaar niet zo optimistisch

Nederlandse beleggers zijn bijzonder optimistisch over het beursklimaat. Het vertrouwen ligt op het hoogste niveau van de laatste tien jaar. De komende tijd verwachten ze het meest van ING, ASML en AkzoNobel.

Dat blijkt uit de ING beleggersbarometer. Die steeg in mei van 147 tot 150. Een stand van 100 betekent een neutrale houding, het maximum is 200. Twee derde van de beleggers denkt dat de AEX in de komende drie maanden zal stijgen.

De barometer zit in de buurt van het hoogste niveau ooit, een stand van 160 die in 2006 werd behaald. Bob Homan, manager investment office bij ING, zegt desgevraagd dat het hem niet zou verbazen als volgende maand of de maand daarna de barometer richting dat record gaat.

'Hoogste verwachtingen van ING, ASML en AkzoNobel'

Het meeste koerspotentieel verwachten beleggers nu van ING. Daarna volgen ASML, AkzoNobel, Shell, Unilever en Heineken. Dat beleggers nu veel meer koerspotentieel van AkzoNobel verwachten is opmerkelijk, omdat er nog altijd een flink gat zit tussen de beurskoers en de prijs die belager PPG wil bieden.

Dit laatste lijkt juist te betekenen dat beleggers de kansen van een overname van Akzo niet zo hoog inschatten. Maar Homan zegt dat hij nog wel kans ziet op een vijandig bod. In ieder geval ziet hij koerspotentieel bij Akzo.

'Optimisme kan nu bijna niet worden gekeerd'

Sinds de crisis bewegen de beurs en de economie veel meer in dezelfde richting, aldus Homan. Het kan volgens hem best dat de beurs op zo'n hoog niveau een kentering laat zien, maar voorlopig ziet hij dat nog niet gebeuren.

Hij denkt dat nu de Europese economie zo'n goed momentum kent, dit bijna niet kan worden gekeerd. Hij rekent zelfs op een zichzelf versterkend effect.

'Beurs wel flink gewaardeerd'

Toch vindt hij zelf de beurs al wel flink gewaardeerd. Inclusief het dividendrendement zit je in het jaar tot nu toe al op ruim 10 procent rendement. Homan denkt dat verreweg het grootste deel van het rendement van dit jaar al behaald is. Toch is hij niet negatief, omdat er geen alternatieven zijn.  

Aandelen nog meest populair

Aandelen en beleggingsfondsen zijn iets minder populair dan eerder, maar toch zit daar nog wel 66 procent van het belegd geld in vast.

Beleggers stoppen nu een iets groter deel van hun vermogen in vastgoed: 9 procent. Obligaties zijn goed voor 15 procent.