Kamerleden kritisch

Kwart miljard compensatie voor kapotte kolencentrale? 'Idioot'

28 oktober 2020 17:17 Aangepast: 28 oktober 2020 18:41
Tweede Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Matthijs Sienot (D66). Beeld © ANP

Een 'idioot' bedrag, waar de minister kritisch naar moet kijken. Kamerleden zijn kritisch over het kwart miljard euro dat de eigenaar van de kapotte Onyx-kolencentrale van de overheid wil in ruil voor sluiting. De patstelling is het gevolg van zwalkend beleid van de overheid zeggen ze. "Bedrijven hebben te veel macht."

Om de klimaatdoelen te halen, moeten kolencentrales de komende jaren sluiten. En om de eigenaren te verleiden dit te doen, biedt het kabinet hen geld. Ter compensatie van de energie die ze niet meer kunnen opwekken en verkopen. 

Van dat aanbod maken de eigenaren van de Onyx-centrale op de Tweede Maasvlakte dankbaar gebruik. In ruil voor 238 miljoen euro, is de Amerikaanse investeerder Riverstone bijvoorbeeld bereid per 1 januari de centrale te sluiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar wil kwart miljard subsidie om kapotte kolencentrale te sluiten

Verkeerde keelgat

Dat prijskaartje schiet veel Kamerleden in het verkeerde keelgat. Niet in de laatste plaats, omdat de centrale op dit moment verlieslatend is en deze vanwege technische problemen stilligt. "We zijn voor sluiting, maar het gaat wel om veel geld van de belastingbetaler", reageert Sandra Beckerman van de SP. 

"Vragen staat vrij, maar dat is wat mij betreft nog geen krijgen", zegt William Moorlag (PvdA). Volgens hem staat het bedrag niet in verhouding tot wat de kolencentrale, die door een defect al tijden geen stroom opwekt, echt waard is. "De kerk moet niet hoger worden dan de toren, zeggen we dan in Groningen."

"Het is een serie van gemiste kansen, nu moet een goed resultaat op de mat gelegd worden."

Machtspositie

Beckerman hekelt de 'gigantische machtspositie' van de eigenaren van centrales. En die hebben ze volgens haar deels te danken aan het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren, waarin het openen van nieuwe centrales werd toegestaan. 

Ook Matthijs Sienot van coalitiepartij D66 en Tom van der Lee van GroenLinks wijzen naar vorige kabinetten, die het hebben laten liggen in hun ogen. "Het is een serie aan gemiste kansen, nu moet een goed resultaat op de mat gelegd worden", zegt Van der Lee. 

'Marktconforme prijs'

"Als er meteen na de Urgenda-uitspraak in 2015 al was geïnvesteerd, hadden we er nu anders voor gestaan", vult Sienot aan. Door het getreuzel in het verleden is het sluiten van kolencentrales nu de enige oplossing, legt hij uit. En dat is op zich prima, maar niet tegen iedere prijs. "Het moet voor een marktconforme prijs, laat daar geen misverstand over bestaan", zegt Sienot.

En die marktconforme prijs kan niet al te hoog liggen, gezien het afnemende aandeel van kolen in de mix van energiebronnen. "We gaan kritisch naar die deal kijken, en verwachten dat de minister dit nu ook doet", aldus Sienot.

"We moeten efficiënt met belastinggeld omgaan en geen slag-in-de-lucht-bedragen gaan vergoeden."

"Er zijn hele goede methodes om te berekenen wat een bedrijf waard is en welke cashflow er wordt gemist. Dus ik ga er vanuit dat de minister op z'n hoede is", zegt Moorlag. "We moeten efficiënt met belastinggeld omgaan en geen slag-in-de-lucht-bedragen gaan vergoeden."

Afgaand op de 200 miljoen euro die Riverstone volgens de geruchten betaald zou hebben voor de Onyx-centrale, stelt Van der Lee alvast een grens. "Het zou idioot zijn als de compensatie hoger ligt dan de aanschafprijs, omdat er toch al nauwelijks verdienmogelijkheden zijn."

Medewerkers versus eigenaar

Beckerman staat er nog een stuk negatiever in. "Wij hebben altijd gepleit om vooral te zorgen voor de medewerkers van de centrale. Nu wordt er veel geld uitgegeven aan de eigenaar, daar hebben wij grote moeite mee", vertelt zij.

Voordat de Kamer zijn zegje mag doen, moet er overigens eerst een deal zijn. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt op dit moment het verzoek van de eigenaren van de Onyx-centrale. Uitgangspunt daarbij is dat er niet meer betaald wordt dan wat er met de centrale verdiend had kunnen worden tot en met 2029. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van