Bedrijven

Uber lokt chauffeurs met korting op rijopleiding en lease-auto

21 maart 2017 12:51 Aangepast: 28 juli 2017 14:00
Chauffeurs van Uber hebben sinds november 2016 een eigen standplaats op Schiphol. Beeld © ANP

Taxibedrijf Uber heeft grote moeite met het vinden van chauffeurs. Minder dan één procent van de 1000 aanmeldingen per week gaat uiteindelijk voor het bedrijf rijden. Daarom lokt Uber potentiële chauffeurs met kortingen op rijopleidingen en hulp bij het aanvragen voor vergunningen.

Uber organiseert zaterdag een speciale open dag voor geïnteresseerden. Wie komt, krijgt een korting van 159 euro op een rijopleiding bij een rijschool, blijkt uit de uitnodiging die in handen is van RTL Z.

Ook krijgen chauffeurs informatie over het opzetten van een eigen bedrijf. Uber adviseert daarbij een app die kan helpen met administratie, belastingaangifte, vergunningen en andere documenten. Want wie voor Uber wil rijden, krijgt geen baan bij het Amerikaanse bedrijf, maar is zelfstandig ondernemer.

'Papierhandel is grote drempel'

En daar komt nogal wat bij kijken. "De papierhandel die ingevuld moet worden om mensen te mogen vervoeren, is een grote drempel", vertelt een woordvoerster van het bedrijf. "Van de 1000 aanmeldingen die wij wekelijks binnenkrijgen, gaat uiteindelijk minder dan 1 procent voor ons de weg op."

Behalve de administratieve rompslomp zijn ook de kosten van in totaal zo'n 4000 euro volgens het bedrijf een reden dat enthousiastelingen toch afhaken. "Een chauffeurskaart, het theorie- en praktijkexamen, de taxivergunning en inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de verplichte boordcomputer en de blauwe kentekenplaten", somt de woordvoerster het prijskaartje op.

'Altijd op zoek naar nieuwe chauffeurs'

Het is de vijfde keer dat het bedrijf zo'n soort open dag organiseert, chauffeurs kunnen bovendien drie keer per dag binnenlopen bij het pand aan de Vijzelstraat. Momenteel bieden er volgens het bedrijf zo'n 1000 chauffeurs hun diensten via Uber aan in Amsterdam. De woordvoerster verwacht zaterdag 200 chauffeurs op de open dag. 

De open dag zegt volgens haar dan ook niets over of het goed of slecht gaat met Uber. "We zijn heel tevreden over onze prestaties in Amsterdam. Maar om kortere aanrijtijden en lagere prijzen te krijgen, zoeken we altijd nieuwe mensen", zegt ze aan de telefoon. Ze wil niet zeggen of de open dag een eerste hint is op uitbreiding in Nederland. "We willen onze service in de Randstad optimaliseren." 

Wel hoopt het bedrijf ook diensten zoals UberPool, waarbij meerdere klanten die dezelfde bestemming hebben een auto delen, te kunnen introduceren. En daar heeft het bedrijf meer chauffeurs voor nodig, want zo'n dienst werkt alleen als er veel keuze is. "We moeten opschalen", aldus de woordvoerster. 

Korting op leaseauto

Om Uberrijders meteen te kunnen laten rijden, zijn er ook leasebedrijven aanwezig. Uber werkt samen met Leaseplan en Business Lease, die korting geven aan Uberklanten. "Ze krijgen een korting van ettelijke procenten en we zijn soepeler met het accepteren van mensen die via Uber bij ons willen leasen", licht Chris Mudde, directeur bij Business Lease toe. 

Waar Business Lease normaal gesproken een uitgebreide check doet van mogelijke klanten, wordt bij Uberklanten alleen gecontroleerd of ze geen bkr-registratie hebben. "Bij twijfels doen we het niet." Het bedrijf betaalt een hogere verzekeringspremie voor Uberklanten, omdat het om een taxidienst gaat die veel kilometers maakt in stedelijke gebieden. 

'Spannende constructie'

Een woordvoerster van budgetvoorlichtingsbureau Nibud noemt de leaseconstructie 'spannend': "Als je geen inkomsten hebt, hoe ga je dan de leasekosten betalen", zegt ze tegen RTL Z. "Eigenlijk ben je een auto aan het huren. Of dat nu geldt voor een wasmachine of een auto, je moet kijken of je dat in je uitgavepatroon past voor de langere termijn."

De regeling van Uber klinkt 'heel nobel'. "Maar als je nog helemaal niet weet of je inkomsten gaat maken, ben je alleen nog maar aan het rijden om je leasecontract te betalen en heb je er nog niets aan", waarschuwt zij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore