Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever paait opstandige aandeelhouders met miljarden

Beeld © ANP

Unilever probeert haar opstandige aandeelhouders tevreden te stellen. Het voedingsconcern koopt dit jaar voor 5 miljard aan eigen aandelen in en verhoogt het dividend met 12 procent.

Het bedrijf wil verder af van de tak die spreads maakt, zoals smeersels van Blue Band, Becel, Bona en Zeeuws Meisje. Daar werd al eerder over gespeculeerd.

Unilever weet nog niet precies hoe het de tak te gelde gaat maken. Meest voor de hand liggende opties zijn om het te verkopen of via een beursgang, zoals Philips met lichtdivisie Lighting heeft gedaan. Hoe dan ook ligt de toekomst van spreads buiten de groep, legt topman Paul Polman uit in het persbericht. De tak is goed voor zo'n 6 procent van de omzet van Unilever, 52,7 miljard in 2016. 

Harder bezuinigen

Ook gaat het bedrijf harder bezuinigen. In plaats van in de periode 2017 - 2019 4 miljard te bezuinigen, wil het bedrijf 6 miljard besparen. Dat wil het bedrijf doen door in plaats van 1 miljard 2 miljard te besparen met onder meer efficiëntere marketing en het snijden in overheadkosten. Daarnaast komt er een nieuw bezuinigingsprogramma bij de Home Care-tak. Bij die divisie verwacht Unilever 4 miljard aan kosten te besparen in de keten van toeleveranciers. 

Om meer winst te kunnen gaan maken, moet Unilever wel eerst diep in de buidel tasten. De kosten van de besparingsprogramma's bedragen 3,5 miljard euro in de komende drie jaar. 

Ontevreden aandeelhouders

Het besluit komt voort uit onvrede van aandeelhouders over de winstgevendheid van Unilever. Het Amerikaanse Kraft Heinz deed eerder dit jaar een bod op het Brits-Nederlandse bedrijf, dat door Unilever werd afgeslagen.

Dat bod was wel een wake-upcall voor Unilever, analyseerde Corné van Zeijl toen al. De winstgevendheid van het bedrijf zou volgens hem wel omhoog kunnen, onder meer door kosten te besparen. 

Het bedrijf handhaaft de omzet- en winstverwachting voor dit jaar. Vanwege 'voortdurende uitdagende marktomstandigheden' denkt Unilever dit jaar een omzet groei van tussen de 3 en 5 procent te halen en verbetering van de onderliggende winst met 0,8 procentpunt.

Bekijk de analyse uit Z Voorbeurs over het plan van Unilever: