Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever is gebouwd op margarine (maar doet dat nu de deur uit)

Een margarinefabriek van Unilever in 1994. Beeld © ANP

Met de voorgenomen verkoop van de margarinetak neemt voeding- en zeepgigant Unilever afscheid van haar historische fundament. Het bedrijf verkoopt al bijna 150 jaar margarine.

Meer op RTLZ: Unilever paait opstandige aandeelhouders met miljarden

Unilever, wat is dat ook alweer?

Unilever is de multinational achter honderden voeding- en zeepmerken. In Nederland is de gigant onder meer bekend van wasmiddel Omo, de zeep van Dove, het ijs van Ola en Ben & Jerry's, de pindakaas van Calvé en de rookworsten van Unox. Om er 'n handvol te noemen. Unilever is echter gebouwd op zeep en margarine.

Gebouwd op margarine, hoezo?

Rond 1870 begonnen de Nederlandse boterhandelaren Simon van den Bergh en Antoon Jurgens uit Oss met de productie van margarine. Dat goedkopere alternatief voor boter was geschikt om de groeiende arbeiderspopulatie te voeden. Al snel werd er ook een fabriek in Rotterdam geopend. Daar, aan de Nassaukade, wordt nog steeds margarine gemaakt. Aanvankelijk bestond er een hevige concurrentie, maar in 1927 fuseerden de bedrijven tot de Margarine-Unie.

Hoe groeiden de margarinefabrieken uit tot het huidige Unilever?

Drie jaar na de vorming van de Margarine-Unie fuseerden de Nederlanders met de Britse zeepfabrikant Lever. Zo ontstond Unilever. Beide bedrijven werden al snel actief in andere markten als ijs, vis en eetbare oliën. Vooral na de oorlog groeide het bedrijf uit tot een conglomeraat, dat over de hele wereld actief is. Unilever is tegenwoordig met 169.000 werknemers goed voor een omzet van bijna 53 miljard euro.

Hoe ziet de margarinetak er nu uit?

Volgens Unilever maakt het concern nu in 20 fabrieken in de wereld margarine, onder merken als Blue Band, Becel, Bona en Zeeuws Meisje. Maar op het merendeel van die locaties worden ook nog andere levensmiddelen geproduceerd. In Rotterdam bijvoorbeeld ook Calvé pindakaas (die niet wordt afgestoten). Daarom is het lastig om te zeggen hoeveel mensen bij het onderdeel werken, laat staan te voorspellen hoeveel banen er verloren gaan.

Hoeveel mensen werken er ongeveer?

Met de productie in Rotterdam zijn 165 voltijdsbanen gemoeid. Maar dat aantal kan je niet met 20 fabrieken vermenigvuldigen, omdat Rotterdam een relatief grote productielocatie is. Aan de andere kant telt de margarinetak ook marketingmensen. Onze inschatting is dat er bij het bedrijfsonderdeel wereldwijd al snel enkele duizenden mensen werken.

Volgens Unilever is de margarinetak goed voor 6 procent van de totale omzet van Unilever. Dat klinkt weinig, maar is omgerekend ruim 3 miljard euro.

Waarom wil Unilever van de historische tak af?

Het Amerikaanse Kraft Heinz liet in februari weten een overname van Unilever te overwegen. Om te voorkomen dat de aandeelhouders ingaan op een Amerikaans bod, haalt Unilever nu de bezem door het bedrijf.

Aandeelhouders krijgen méér dividend, en minder goed presterende bedrijfsonderdelen worden verkocht. Te beginnen met de historische margarinetak, dus. Uit de kwartaalcijfers van Unilever blijkt dat het bedrijfsonderdeel slechte resultaten boekt, vooral op de verzadigde westerse markten.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit