Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Verkoop Becel en Blue Band om Unilever relevant te houden'

Unilever-topman Paul Polman tijdens een bezoek aan Cuba. Beeld © ANP (Archieffoto)

Met de verkoop van de margarinetak wordt het onderdeel verkocht waar de basis ligt van Unilever. Maar het is gewoon nodig, zegt Unilever-topman Paul Polman tegen RTL Z.

Unilever, dat onder meer ijs, wasmiddel en levensmiddelen verkoopt, zet de margarinetak buiten de deur. De beslissing om met margarinemerken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje een deel van de oorsprong te verkopen was geen gemakkelijke, zegt Polman.

''Maar de wereld verandert snel en je moet je aanpassen'', zegt hij. ''Als je niet meeloopt met de tijd dan is het moeilijk om je bedrijf in stand te houden, veel bedrijven hebben daar last van.''

'DSM doet ook niet meer in steenkool'

Hij noemt het voorbeeld van DSM, dat vroeger steenkool in Zuid-Limburg delfde, maar tegenwoordig helemaal niets meer met steenkool doet.

Het is volgens Polman net zo met Unilever. Dat heeft zich volgens hem aangepast door afgelopen jaar verschillende bedrijven te kopen, zoals de Dollar Shave Club, Seventh Generation en Blueair

Toekomstige groei

Dat zijn groeitakken voor de toekomst, zegt Polman. ''We willen nog lang een gezond bedrijf blijven.'' Volgens hem is dat de afgelopen acht jaren gelukt. De omzet steeg met gemiddeld 5 procent per jaar en de omzet steeg zo van 38 miljard naar 55 miljard euro.

''Maar daar hoort dus bij dat je consistent en op een continue basis je portfolio aanpast'', zegt Polman. Margarine past nu niet meer bij Unilever.

Duurzaam

Er komen nieuwe producten bij en andere gaan weg, zegt Polman. Hij hoopt dat het duurzame groeimodel en het multistakeholder model (waarbij niet alleen de aandeelhouders er toe doen, maar ook bijvoorbeeld de medewerkers, klanten en leveranciers) blijven bestaan. Dat die nu deel uitmaken van Unilever is volgens Polman de reden dat Unilever al ruim honderd jaar bestaat.

Dit is een artikel van