Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever kan ongestraft prijzen verhogen: winst stijgt 22 procent

De margarinedivisie van Uniever staat in de etalage. Beeld © ANP

De omzet van voedings- en zeepgigant Unilever steeg in het eerste halfjaar met 5 procent. Maar dat kwam niet omdat er meer verkocht werd, maar doordat de prijzen werden verhoogd. De winst groeide en flink ook, met 22 procent tot 3,3 miljard euro.

Die flink hogere nettowinst komt dus mede doordat Unilever de prijzen wist te verhogen, zonder dat dit gevolgen had voor de verkoop. De winst per aandeel van Unilever stijgt in het eerste halfjaar met 21,4 procent tot 1,09 euro. 

De totale omzet van Unilever steeg in het eerste halfjaar met 5,5 procent tot 27,7 miljard euro. Dat is volgens topman Paul Polman meer dan de groei van de markt. 

Margarinedivisie

Bij Unilever zelf kijkt men liever naar de zogeheten onderliggende omzetgroei van 3,4 procent. Daarin telt het bedrijf de margarinedivisie niet mee. Dat komt omdat Unilever af wil van dat onderdeel, dat onder meer actief is met merken als Becel en Blue Band. Over de plannen met de margarinedivisie zegt Unilever verder niets.

Die groei was wel iets minder dan analisten hadden verwacht. In Europa groeit de omzet nauwelijks, maar in Noord- en Latijns-Amerika was wel meer groei. De meeste groei zat in opkomende landen, met maar liefst 8,3 procent. 

Geschrokken van bod Kraft Heinz

Het bedrijf verwacht dat de omzet nog harder zal groeien in de rest van het jaar, topman Paul Polman gaat uit van een onderliggende omzetgroei van 3 tot 5 procent. Daarbij rekent Polman erop dat de introductie van nieuwe producten en hogere investeringen in onder meer marketing hun vruchten zullen afwerpen. 

Unilever werd eerder dit jaar belaagd door Kraft Heinz. Maar de Amerikanen trokken het bod al snel in. Dat was op 19 februari. Onder de heersende beursregels mag het daarna zes maanden niet met een bod komen. Over minder dan een maand mag het weer.

Geschrokken van de belangstelling van Kraft Heinz kondigde Unilever in april al aan om nog meer in de kosten te gaan snijden. En ook het verkoopplan van de margarinedivisie is niet los te zien van het bod van Kraft Heinz.