De nieuwe baas bij spoorbeheerder ProRail is erg negatief over het bedrijf. "Het bedrijf mist vakkennis en de risicobeheersing is zwak", zegt Pier Eringa, sinds april president-directeur. Binnen een paar weken komt ProRail met een lijst van nieuwe tegenvallers.
In het FD waarschuwt Eringa voor nieuwe kostenoverschrijdingen bij grote lopende bouwprojecten, bovenop de strop van 29,5 miljoen euro bij de spoorvernieuwing in Utrecht. "Dat project staat niet op zichzelf. Ik kan er zo nog een paar noemen'', zegt Eringa in de krant. Hij vindt dat er veel moet veranderen. "Ik mis scherpte in de tent.''
ProRail heeft veel te weinig deskundig personeel
De spoorbeheerder is volgens de president-directeur afhankelijk geworden van vier grote aannemers, mede doordat het zelf te weinig deskundigheid in huis heeft, bijvoorbeeld bij inkoop en projectbeheersing. Ook schort het aan technische kennis.
ProRail heeft 4000 medewerkers, maar slechts 2 hebben echt verstand van bovenleidingen.
Eringa heeft een verbeterplan in voorbereiding. Hij wil op korte termijn 150 nieuwe werknemers aannemen voor de specialismen waarin Prorail te kort schiet. Verder wil hij het aantal managementlagen in de organisatie sterk verminderen en laat hij een extern bureau de ICT-infrastructuur toetsen.
Prorail doet wel heel veen fout
Eringa: "Het begint bij een cultuur van transparantie. ProRail moet eerst zijn kwetsbaarheden blootleggen voordat er verbetering mogelijk is. Daar moeten we doorheen bijten."
Ook de relaties met de NS en het ministerie van Infrastructuur & Milieu zijn volgens de nieuwe topman onder de maat. "Dat is deels te wijten aan ProRail zelf, dat een gesloten bedrijfscultuur kent en ook intern niet goed communiceert." Eringa werd bijvoorbeeld zelf niet vooraf ingelicht over de overschrijding in Utrecht: "Dat was foute boel. Ik was hartstikke boos.'